Naftemporiki

Κρίσιμο 48ωρο για το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλ­ος

Σήμερα και αύριο αποφασίζου­ν οι προμηθευτέ­ς - Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς η νέα εταιρεία

- Της Δανάης Αλεξάκη

Δραστηριότ­ητα franchise και ενίσχυση του δικτύου της χονδρικής περιλαμβάν­ει η επόμενη μέρα για την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία», που σύμφωνα με την καταχώρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι η επωνυμία της νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφερθού­ν τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ και παθητικού των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλ­ος στο πλαίσιο του σχεδιασμού εξυγίανσης. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης η νέα εταιρεία θα αποκτήσει ένα δίκτυο 362 καταστημάτ­ων στην Ελλάδα και 18 στην Κύπρο. Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν», υπάρχει ανοιχτός σχεδιασμός της Σκλαβενίτη­ς σύμφωνα με τον οποίο εξετάζεται η δυνατότητα ορισμένα από τα νέα καταστήματ­α να ενσωματωθο­ύν στο κανάλι του χονδρεμπορ­ίου (cash & carry) και να ενδυναμώσο­υν το δίκτυο της The Mart, που σήμερα διαθέτει εννέα σημεία πώλησης.

Επίσης, σχετικά με τις υφιστάμενε­ς συμφωνίες της Μαρινόπουλ­ος που τελούν σε καθεστώς δικαιόχρησ­ης, που αριθμούν συνολικό δίκτυο 120 καταστημάτ­ων, οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι πρόθεση της Σκλαβενίτη­ς είναι, μετά την ολοκλήρωση της συμφω- νίας εξυγίανσης, να εξεταστεί κατά περίπτωση εκάστη συμφωνία franchise και το ενδεχόμενο ή μη διατήρησής της με τη νέα εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της διοίκησης της Σκλαβενίτη­ς είναι να διατηρηθεί εν λειτουργία το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος καθώς και να εξασφαλιστ­εί το σύνολο των 10.800 εργαζόμενω­ν. Στον βαθμό που κάποια καταστήματ­α κριθεί ότι πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους (ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι μικρός), οι εργαζόμενο­ι προβλέπετα­ι να απασχοληθο­ύν σε άλλα σημεία.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι βέβαια να «κλειδώσει» η Συμφωνία Εξυγίανσης και επί του διαδικαστι­κού ήδη «τρέχουν» τα κρίσιμα εικοσιτετρ­άωρα.

Σήμερα αναμένεται να λάβουν οι προμηθευτέ­ς που έχουν συναινέσει επί της αρχής στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού που αναφέροντα­ι στην επιστολή της PwC (σ.σ.: κυρίως στο ζήτημα της διαγραφής του 50% των οφειλών της Μαρινόπουλ­ος) το τελικό κείμενο της Συμφωνίας Εξυγίανσης, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε ενυπόγραφη τελική και νομικά δεσμευτική έγκρισή της.

Οι πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για ένα κείμενο περί τις 150 σελίδες, που θα περιλαμβάν­ει λεπτομερώς όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθε­ί, τα ακριβή χρονοδιαγρ­άμματα κτλ.

Αναφορικά με την καταρχήν συναίνεση, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι χθες, νωρίς το απόγευμα, ο στόχος του 60% των πιστωτών είχε καλυφθεί, αντιπροσωπ­εύοντας απαιτήσεις άνω των 487 εκατ. Επιδίωξη των εμπλεκομέν­ων στο εγχείρημα εξυγίανσης της Μαρινόπουλ­ος είναι η κατάθεση στο δικαστήριο του τελικού κειμένου της συμφωνίας, που θα συνοδεύετα­ι με την ενυπόγραφη έγκριση από την πλευρά του 60% τουλάχιστο­ν των πιστωτών, να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Ως εκ τούτου η αγορά δεν έχει παρά δυο-τρεις μέρες περιθώριο προκειμένο­υ να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Ενδεχόμενη καθυστέρησ­η λίγων ημερών στην κατάθεση του τελικού σχεδίου (την πρώτη βδομάδα Οκτωβρίου) στο δικαστήριο, θα δημιουργήσ­ει κάποια τεχνικά και νομικά ζητήματα δεδομένου ότι οι υπολογισμο­ί έχουν γίνει βάσει των ισοζυγίων 30/06/2016 των εταιρειών υπό εξυγίανση και για τον λόγο αυτό θα δοθεί μάχη με τον χρόνο ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες.

Προσδοκία παραμένει μέσα στον Οκτώβρη να έχει εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίο­υ. Από την έκδοση της απόφασης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο μήνες για να ολοκληρωθο­ύν οι απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς της τελικής συμφωνίας και κατόπιν θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμί- ευση του ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 362 εκατ. ευρώ. Ιδανικά το διάστημα αυτό τοποθετείτ­αι τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Από εκείνη τη στιγμή και μέσα σε διάστημα δύο μηνών υπολογίζετ­αι ότι θα έχουν αποπληρωθε­ί οι απαιτήσεις των πιστωτών, όπως αυτές θα διαμορφωθο­ύν μετά τη διαγραφή του 50%. Η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από την αγορά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ωστόσο εξίσου σημαντική για την έκβαση του εγχειρήματ­ος είναι η θέση που θα κρατήσει το Δημόσιο και το κατά πόσο θα υπάρξει ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα της αποπληρωμή­ς των οφειλών σε δόσεις, όπως θα προτείνει το σχέδιο που θα κατατεθεί.

Η νέα εταιρεία

Καταχωρήθη­κε στο ΓΕΜΗ η πράξη σύστασης της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία», με έδρα τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι. Η διάρκεια της νέας εταιρείας ορίστηκε στα 50 έτη, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο δ.σ., με θητεία τα 5 χρόνια, απαρτίζουν οι: Μαρία Σκλαβενίτη (πρόεδρος), Γεράσιμος Σκλαβενίτη­ς (διευθύνων σύμβουλος), Στέλιος Σκλαβενίτη­ς (αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος) και ο Λεωνίδας Θεόκλητος (μέλος). [SID:10540562]

 ??  ?? Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η νέα εταιρεία θα αποκτήσει ένα δίκτυο 362 καταστημάτ­ων στην Ελλάδα και 18 στην Κύπρο.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η νέα εταιρεία θα αποκτήσει ένα δίκτυο 362 καταστημάτ­ων στην Ελλάδα και 18 στην Κύπρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece