Naftemporiki

Νέος κύκλος επενδύσεων από τη Leroy Merlin

30 εκατ. για το κατάστημα στο «Δαχτυλίδι»- Στόχος τα 20 σημεία από 5 σήμερα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με επένδυση 30 εκατ. ευρώ σε νέο κατάστημα στο «Δαχτυλίδι», Λεωφ. Κηφισίας 73 στο Μαρούσι, η Leroy Merlin -η οποία ελέγχει ένα δίκτυο πέντε καταστημάτ­ων στην Ελλάδα (κι ενός στην Κύπρο) έχοντας επενδύσει συνολικά πάνω από 150 εκατ. ευρώ- εγκαινιάζε­ι νέα στρατηγική υιοθετώντα­ς νέα concept καταστημάτ­ων, με μακροπρόθε­σμο στόχο τα 20 σημεία πανελλαδικ­ά (ως το 2025) και νέα ανοίγματα από το 2017.

Η πρόκληση για το γαλλικό σήμα οικιακού εξοπλισμού είναι να τριπλασιάσ­ει τα μεγέθη του στην Ελλάδα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι το 2019 η διοίκηση σχεδιάζει την ανάπτυξη τουλάχιστο­ν τριών νέων καταστημάτ­ων τύπου «city», ειδικά σχεδιασμέν­ων για τον οικιστικό ιστό, όπως είπε σε ειδική εκδήλωση εν όψει των εγκαινίων του νέου Leroy Merlin στα βόρεια προάστια (στις 30/9) ο Olivier Arduin, Managing Director της Leroy Merlin Ελλάδας. Ο μακροπρόθε­σμος στόχος που έχει θέσει για δίκτυο 20 σημείων πώλησης προβλέπει διάρθρωση της αλυσίδας σε τρία concept καταστημάτ­ων: το μοντέλο των παλαιών καταστημάτ­ων (current) Το νέο κατάστημα τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη επιφάνεια, από 6.000 έως 9.500 τ.μ., το νέο μοντέλο που υιοθετήθηκ­ε στο «Δαχτυλίδι» (city), επιφάνειας περίπου 2.500 έως 3.000 τ.μ. και τα μικρά καταστήματ­α (express) γύρω στα 700 τ.μ., με τα οποία η εταιρεία σχεδιάζει να διεισδύσει σε πυκνοκατοι­κημένες περιοχές και στη νησιωτική Ελλάδα.

Με το παραπάνω business plan η Leroy Merlin, η οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της στην Ελλάδα πέτυχε αύξηση επισκεψιμό­τητας στο δίκτυο κατά 6,5% το 2015, στοχεύει να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά οικιακού εξοπλισμού, DIY και βελτίωσης κατοικίας. Η αξία αυτής της αγοράς εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και το μερίδιο της Leroy Merlin ανέρχε- ται σε 7% κατά τον Παύλο Φουρλή, βασικό μέτοχο της εταιρείας (με 40% έναντι 60% που ελέγχει o γαλλικός πολυεθνικό­ς όμιλος Adeo, του οποίου μέλος είναι η Leroy Merlin), o οποίος έκανε για πρώτη φορά επίσημη εμφάνιση ενδυναμώνο­ντας τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να επανεκκινή­σει τις επενδύσεις, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό περιορίστη­κε σε επενδύσεις ανακαίνιση­ς ενώ εστίασε στον ανασχεδιασ­μό του business model που θα την οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία, με ορίζοντα το 2025 καταλήγοντ­ας σε βασικούς άξονες: τη μετάβαση από το μοντέλο διανομής mono channel σε μια προσέγγιση omni channel και την πανελλαδικ­ή επέκταση με νέα concepts καταστημάτ­ων (όπως είχε προαναγγεί­λει ο κ. Arduin σε συνέντευξή του στη «N», βλ. 12.1.2015).

Οι προσδοκίες

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που παραμένει ζημιογόνα προβλέπετα­ι να περάσει σε λειτουργικ­ή κερδοφορία από το 2018, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, ο οποίος σχολίασε και την ανοδική τάση των πωλήσεων (γύρω στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως), που αυξήθηκαν με ρυθμό 8,7% το 2015 και με πρόβλεψη να διπλασιαστ­εί φέτος, σε ένα δυσμενές περιβάλλον όπου οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν (-6,5% το 2015 εξαιρουμέν­ων των τροφίμων), όπως και οι οικοδομικέ­ς άδειες (-1%). Σημειώνετα­ι ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα έχει εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία από τον πολυεθνικό όμιλο στη Βουλγαρία, γεγονός που ενθαρρύνει τα σχέδια της ελληνικής θυγατρικής, τα οποία στο προσεχές διάστημα εστιάζουν στην περιοχή της Αθήνας, όπου αναμένεται να προστεθούν νέα σημεία πώλησης, προφανώς μικρότερης επιφάνειας από τα 9.000 τ.μ. του καταστήματ­ος στο «Δαχτυλίδι», εκεί όπου στεγάζοντα­ν οι πολυκινημα­τογράφοι ODEON Kosmopolis. [SID:10540214]

 ??  ?? τηςLeroyMe­rlinστο«Δαχτυλίδι» τηςΛεωφόρο­υΚηφισίας.
τηςLeroyMe­rlinστο«Δαχτυλίδι» τηςΛεωφόρο­υΚηφισίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece