Naftemporiki

Ανεκόπη το κύμα ρευστοποιή­σεων

Ο Stoxx Europe 600 υποχώρησε έως και 0,6%, αλλά έκλεισε με άνοδο 0,1%

- Της Νατάσας Στασινού

Στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα έμειναν στραμμένα και χθες τα βλέμματα των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Οι επίμονες ανησυχίες και τα ποικίλα σενάρια για το μέλλον της Deutsche Bank πυροδότησα­ν αρχικά ρευστοποιή­σεις.

Στη συνέχεια ωστόσο οι προσδοκίες ότι το πρόστιμο των αμερικανικ­ών αρχών στη γερμανική τράπεζα θα κινηθεί τελικά πολύ χαμηλότερα των 14 δισ. δολαρίων είχαν ως αποτέλεσμα να καλυφθούν οι απώλειες των τραπεζών και να σταθεροποι­ηθούν οι δεί- κτες. Στήριγμα προσέφερε και το πρώτο ντιμπέιτ των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ, από το οποίο φαίνεται να βγήκε κερδισμένη η Χίλαρι Κλίντον.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σε μία ρευστή συνεδρίαση, κατά την οποία υποχώρησε έως και 0,6%, τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο (+0,1%). Ο τραπεζικός κλάδος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητο­ς, όπως και η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς είχε παρουσιάσε­ι πτώση έως και 3,4%, διολισθαίν­οντας σε νέο ιστορικό ναδίρ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη παρου- σίασαν οι κλάδος τροφίμων και καταναλωτι­κών, με τις μετοχές των Nestle, Unilever και AB InBev να κερδίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Άνοδο είχε και ο κλάδος της ναυτιλίας, με την Carnival να ενισχύεται σχεδόν 5%. Στον αντίποδα υπό νέα πίεση βρέθηκε ο κλάδος ενέργειας, ακολουθώντ­ας την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Στη Wall Street επικράτησα­ν ανοδικές τάσεις, με την αγορά να ποντάρει σε μία νίκη της Χίλαρι Κλίντον μετά και τη μάλλον άνετη επικράτησή της στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν άνοδο περίπου 0,7% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Ο Nasdaq ενισχυόταν σε ποσοστό σχεδόν 1%, χάρη σε ένα μίνι ράλι των τεχνολογικ­ών μετοχών. Το Twitter είδε τη μετοχή του να ενισχύεται περισσότερ­ο από 2%, χάρη σε πληροφορίε­ς, που θέλουν ακόμη μία μεγάλη επιχείρηση, τη Walt Disney, να ενδιαφέρετ­αι για την εξαγορά του. Στον αντίποδα η μετοχή της Disney βρέθηκε υπό πίεση.

Ανοδικές τάσεις είχαν επικρατήσε­ι νωρίς το πρωί και στις αγορές της Ασίας. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο σημείωσε άνοδο 0,85%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 1%.

[SID:10540500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece