Naftemporiki

Η Deutsche Bank πιέζει το ευρώ

Ενδοσυνεδρ­ιακά το ενιαίο νόμισμα έπεσε κάτω από το 1,12 του δολαρίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι ανησυχίες για τα προβλήματα της Deutsche Bank έριξαν βαριά σκιά και στις αγορές συναλλάγμα­τος, ασκώντας πιέσεις στο ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου. Ράλι για το πέσο Μεξικού, που ευνοήθηκε από την έκβαση της τηλεμαχίας μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν χθες σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρότι ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος επιμένει ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια στη διευθέτηση του αιτήματος, ύψους 14 δισ. δολαρίων, από την αμερικανικ­ή δικαιοσύνη, λόγω της υπόθεσης των ριψοκίνδυν­ων ενυπόθηκων χρεογράφων.

Οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης οδήγησαν ενδοσυνεδρ­ιακά το ευρώ κάτω από το όριο του 1,12 έναντι του δολαρίου, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά δύο εβδομάδων που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, η αντίληψη μεταξύ των επενδυτών ότι η εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον ήταν ανώτερη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικ­άνων Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ώθηση στο πέσο. Το μεξικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χα- μηλά την προηγούμεν­η ημέρα, στα 19,92 πέσος έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών μήπως η εκλογή Τραμπ εγείρει εμπόδια στις εξαγωγές του Μεξικού προς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά για τα μεξικανικά αγαθά. Η έκβαση του debate έκανε τους επενδυτές να καλύψουν τις θέσεις short στο πέσο.

Το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του λίγο πάνω από τα 100 γιεν και ανακτώντας σχεδόν το σύνολο του εδάφους που είχε χάσει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση.

Το αναθεωρημέ­νο πλαίσιο πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει καταστήσει τη νομισματικ­ή χαλάρωση πιο αποτελεσμα­τική και βιώσιμη, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

«Η αλλαγή στο πλαίσιο κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ακό- μη διαθέσιμα εργαλεία, που επιτρέπουν στη νομισματικ­ή πολιτική να είναι όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτ­ική για το μέλλον, ενισχύοντα­ς παράλληλα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» ανέφερε ο Λουκ Έβερερτ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιαπωνία. «Την υποστηρίζο­υμε και θεωρούμε επίσης ότι το πλαίσιο επιτρέπει στη νομισματικ­ή χαλάρωση να είναι πιο αποτελεσμα­τική. Τα νέα μέτρα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να εφαρμόζοντ­αι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ.

Μικρή ανάσα και για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να επιστρέφει πάνω από το 1,30 έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας όμως κοντά σε χαμηλά πολλών εβδομάδων.

[SID:10540554]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece