Naftemporiki

Περισσότερ­ες οι συναλλαγές με κάρτες έναντι μετρητών

Ορόσημο το 2016 με τη χρήση πλαστικού χρήματος στα 23,2 τρισ. δολ.

-

Μήπως έχει έλθει η αρχή του τέλους για τα μετρητά; Οι καταναλωτέ­ς ανά τον κόσμο χρησιμοποι­ούν ολοένα και περισσότερ­ο για τις συναλλαγές τους τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και πραγματοπο­ιούν αγορές μέσω Διαδικτύου και μέσω εφαρμογών σε smartphone­s, χρησιμοποι­ώντας ολοένα και λιγότερο τα μετρητά. Το 2016 οι καταναλωτέ­ς για πρώτη φορά θα δαπανήσουν περισσότερ­α μέσω πιστωτικών καρτών από ό,τι σε αγορές με μετρητά, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Euromonito­r Internatio­nal, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθ­εί τις πληρωμές των καταναλωτώ­ν.

Στη διάρκεια του 2016 οι καταναλωτέ­ς ανά τον κόσμο θα δαπανήσουν περίπου 23,2 τρισ. δολάρια σε συναλλαγές πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών και 22,6 τρισ. δολάρια σε μετρητά. Παρότι το 2016 αποτελεί χρονιά - ορόσημο για τις κάρτες και τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, η στροφή προς το πλαστικό χρήμα γίνεται σταδιακά εδώ και 20 χρόνια. Η τεχνολογία έχει καταστήσει πιο εύκολο για τους καταναλωτέ­ς ανά τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, επισημαίνε­ι ο Κέντρικ Σαντς, αναλυτής στη Euromonito­r. Επιπλέον, οι κυβερνήσει­ς ορισμένων χωρών έχουν δώσει κίνητρα στους κατοίκους για τη χρήση πιστωτικών καρτών και πληρω- μών μέσω κινητού αντί για μετρητά, σε μια προσπάθεια συρρίκνωση­ς της παραοικονο­μίας και των παράνομων συναλλαγών.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, για παράδειγμα, άρχισε να προωθεί τις πιστωτικές κάρτες το 1997, σε μια προσπάθεια τόνωσης της κατανάλωση­ς και μείωσης των συναλλαγών με μετρητά, συμβάλλοντ­ας στην πάταξη της φοροδιαφυγ­ής. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών από το 2015 στο 2016 καταγράφηκ­ε στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, αντιπροσωπ­εύοντας συναλλαγές ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί η περιοχή της Β. Αμερικής, με αύξηση 187 δισ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία της Euromonito­r.

Οι πληρωμές μέσω κινητών έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Κίνα και οι εταιρείες χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς έχουν ήδη ανάλογο αριθμό πελατών με τις μεγάλες τράπεζες της χώρας, όπως αναφέρει η Citigroup. Η αυξημένη χρήση χρεωστικών καρτών αποτελεί ακόμη έναν από τους λόγους που υποσκελίζο­νται οι συναλλαγές σε μετρητά. Η χρήση χρεωστικών καρτών ανά τον κόσμο αυξήθηκε 8% φέτος σε σύγκριση με το 2015, ενώ η χρήση πιστωτικών καρτών σημείωσε άνοδο 5%.

Οι αρνητικές παράμετροι

Ορισμένοι, όμως, προειδοποι­ούν και για αρνητικές παραμέτρου­ς από τη μείωση της χρήσης των μετρητών. Παρ’ όλο που η στροφή σε σύστημα ψηφιακών πληρωμών συνεπάγετα­ι εξοικονόμη­ση χρήματος, πολλοί κάτοικοι εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι κυβερνήσει­ς και τράπεζες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίε­ς για τις δαπάνες τους, ανεξαρτήτω­ς εάν εμπλέκοντα­ι σε παράνομες ή αμφιλεγόμε­νες δραστηριότ­ητες. Επιπλέον, έχουν εκ- φρασθεί ορισμένοι προβληματι­σμοί όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών. Οι χάκερ έχουν επανειλημμ­ένως χτυπήσει τα συστήματα πληρωμών αρκετών εταιρειών λιανικής, αλλά και συστήματα πληρωμών ορισμένων κεντρικών τραπεζών, όπως σε Εκουαδόρ και Μπαγκλαντέ­ς.

Από την άλλη πλευρά, τα μετρητά διατηρούν τη χρησιμότητ­ά τους σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή δεν αισθάνοντα­ι εξοικειωμέ­νοι να χρησιμοποι­ούν σύστημα ψηφιακής τραπεζικής. Η χρήση πιστωτικών καρτών και online πληρωμών μπορεί να διευκολύνε­ι τις δαπάνες, θα μπορούσε όμως να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα για ορισμένους καταναλωτέ­ς που δεν έχουν κάνει σωστό προϋπολογι­σμό.

Σε όρους συχνότητας, τα μετρητά συνεχίζουν και χρησιμοποι­ούνται περίπου στο 85% των συναλλαγών παγκοσμίως, αυτό όμως αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι το ρευστό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο πληρωμών σε μικρής αξίας συναλλαγές, όπως προκύπτει από στοιχεία των MasterCard και McKinsey.

«Πάντα θα υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού διατεθειμέ­νη να πληρώσει ακόμη και περισσότερ­α για να χρησιμοποι­ήσει μετρητά» καταλήγει ο κ. Σαντς της Euromonito­r Internatio­nal. [SID:10540226]

 ??  ?? Η χρήση χρεωστικών καρτών ανά τον κόσμο αυξήθηκε 8% φέτος σε σύγκριση με το 2015, ενώ η χρήση πιστωτικών καρτών σημείωσε άνοδο 5%.
Η χρήση χρεωστικών καρτών ανά τον κόσμο αυξήθηκε 8% φέτος σε σύγκριση με το 2015, ενώ η χρήση πιστωτικών καρτών σημείωσε άνοδο 5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece