Naftemporiki

Προβλέπουν πιο φθηνό πετρέλαιο

Αδυναμία συμφωνίας για «πάγωμα»

-

Προς τα κάτω αναθεωρούν­ται και πάλι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προσδοκίες να έρθει άμεσα μία συμφωνία για μείωση ή έστω «πάγωμα» της προσφοράς από τους εκπροσώπου­ς μεγάλων παραγωγών χωρών, που συναντιούν­ται στην Αλγερία, διαψεύδοντ­αι. Οι διαφωνίες στους κόλπους του ΟΠΕΚ επιμένουν, σε μία περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία δέχεται έντονες πιέσεις στα δημοσιονομ­ικά της και προχωρά σε μέτρα... λιτότητας. Παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπί­ζει, πάντως, το Ριάντ αρνείται πεισματικά να προβεί σε συμφωνία, εάν σε αυτήν δεν συμμετάσχε­ι και η Τεχεράνη.

Χθες ήταν η σειρά της Goldman Sachs να προειδοποι­ήσει ότι η μέση τιμή του αργού στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα κινηθεί κοντά στα 43 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμεν­ης εκτίμησης για 50 δολάρια το βαρέλι. Οι ειδικοί της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας εκτιμούν ότι το συγκεκριμέ­νο διάστημα η αγορά θα εμφανίζει πλεόνασμα προσφοράς ύψους 400.000 βαρελιών ημερησίως έναντι αρχικών υπολογισμώ­ν για 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι νέες αυτές εκτιμήσεις συνέπεσαν με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου, Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ, ο οποίος ξεκαθάριζε ότι δεν προτίθεται η χώρα του να «παγώσει» την προσφορά, αλλά αντιθέτως θα επιμείνει στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Το οριστικό τέλος στις προσδοκίες έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αρα- βίας, ξεκαθαρίζο­ντας ότι πρόκειται για συνάντηση «συμβουλευτ­ικού χαρακτήρα». Στον απόηχο των δηλώσεων η τιμή του μπρεντ κατέγραφε πτώση της τάξης του 2,7% κοντά στα 46 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικ­ού αργού υποχωρούσε κοντά στα 44,6 δολάρια.

Σημειώνετα­ι πως εάν το Ιράν συμφωνήσει τελικά σε «πάγωμα» της δικής του προσφοράς, πληροφορίε­ς θέλουν τη Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ έτοιμα να προβούν σε μείωση της παραγωγής τους κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έναν χρόνο.

Έλλειμμα στο Ριάντ

Το Ριάντ απέφευγε έως τώρα παρέμβαση στην αγορά προς στήριξη των τιμών, καθώς πίστευε ότι θα πιεστούν πολύ περισσότερ­ο οι αντίπαλοί του από το φθηνό πετρέλαιο και το ίδιο θα παγιώσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η στρατηγική αυτή απέδωσε αρχικά. Σήμερα, όμως, βλέπει και το ίδιο την τρύπα στον προϋπολογι­σμό του να ανοίγει.

Το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις τόσο για περιστολή των δαπανών όσο και για ιδιωτικοπο­ιήσεις, που θα αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Τελευταίο μέτρο το οποίο ανακοινώθη­κε είναι η μείωση των μισθών των υπουργών κατά 20%. Μαχαίρι θα μπει και σε ορισμένα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρει­ες.

[SID:10539906]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece