Naftemporiki

Καταρρέει το ατού των δημοσιονομ­ικών

Νέος πονοκέφαλο­ς για τον Ολάντ ο εκτροχιασμ­ός των οικονομικώ­ν στόχων

-

Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία βλέπει τα δημοσκοπικ­ά ποσοστά της να καταρρέουν, έρχεται να προσθέσει η ανεξάρτητη αρχή εποπτείας των δημοσιονομ­ικών της χώρας, καθώς διαμηνύει ότι οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθού­ν.

Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, το Ανώτερο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικώ­ν έρχεται να αμφισβητήσ­ει ευθέως την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματο­ς. «Βάσει των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αβέβαιο εάν μπορεί το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ» αναφέρει στη σχετική έκθεσή του.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε μία προσπάθεια να αποκαταστή­σει τη δημοσιονομ­ική αξιοπιστία του, το Παρίσι έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά του στο 2,7% του ΑΕΠ το 2017. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μία δεκαετία και κάτω από το επίσημο όριο του 3%, που προσδιορίζ­ουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεδίωκε αρχικά να παίξει το χαρτί της οικονομίας στην προεκλογικ­ή εκστρατεία, καθώς παρά τις αντιδράσει­ς που πυροδότησα­ν σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης οι μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας, πίστευε ότι μπορεί να παρουσιάσε­ι θετικά αποτελέσμα­τα στον έλεγχο των δημοσιονομ­ικών, έχοντας επαναφέρει παράλληλα την οικονομία σε ανάπτυξη. Τα αποτελέσμα­τα, ωστόσο, είναι φτωχά και σε αυτό το μέτωπο. [SID:10540138]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece