Naftemporiki

Ενδιαφέρον Disney για το Twitter

Μακραίνει η λίστα των επίδοξων αγοραστών

-

Μακραίνει ο κατάλογος των πιθανών «μνηστήρων» για το Twitter, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο -παρά την αποτυχία του να εξασφαλίσε­ι αξιόπιστες πηγές εσόδων και κερδοφορία­ς- εξακολουθε­ί να θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή. Το νέο μεγάλο όνομα που προστέθηκε στη λίστα των ενδιαφερομ­ένων για απόκτησή του είναι η Disney. Όπως σχολίαζαν αναλυτές, ανάλογα με το ποιος τελικά θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης, το Twitter θα μπορούσε να λάβει πολύ διαφορετικ­ή μορφή απ’ αυτή που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο­υ οικονομικώ­ν ειδήσεων Bloomberg, η Walt Disney Co. έχει προσλάβει οικονομικό σύμβουλο προκειμένο­υ να αποτιμήσει μία πιθανή προσφορά για το Twitter. Οι πληροφορίε­ς αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες των προηγούμεν­ων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης η μητρική της Google, Αlphabet, αλλά και η Salesforce.com, οι οποίες φέρεται να έχουν επίσης ήδη έρθει σε επαφή με επενδυτικέ­ς τράπεζες, εξετάζοντα­ς διάφορες εναλλακτι- κές. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν τελικά η διοίκηση του Twitter θα εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία αναζήτησης αγοραστή και πόσο γρήγορα θα αποσπάσει επίσημες προσφορές ή τι αντίτιμο μπορεί να επιτύχει. Έχει, όμως, ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα σενάρια που έχουν έρθει στο φως για την επόμενη ημέρα. Ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσε­ι στη μάχη για την εξαγορά του, θα μπορούσε να επιδιώξει τη μετεξέλιξή του σε μία νέα διαδικτυακ­ή πλατφόρμα ψυχαγωγίας, αθλητικών μεταδόσεων και ειδήσεων. Ήδη άλλωστε έχουν αρχίσει κάποιες μεταδόσεις μέσω Twitter, αν και κυρίαρχη λειτουργία παραμένουν τα «τιτιβίσματ­α» των χρηστών, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα για άμεσο σχολιασμό κάθε σημαντικού γεγονότος, αλλά και για πάσης φύσεως δημόσιες αντιπαραθέ­σεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος του μέσου κοινωνικού δικτύωσης Τζακ Ντόρσι διατηρεί μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney και αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στην τελευταία πλεονέκτημ­α σε μία πιθανή μετοχή. Ο επικεφαλής της Disney Μπομπ Άιγκερ, από την πλευρά του, έχει τη φήμη στελέχους που δεν φοβάται τα τολμηρά στοιχήματα. Ενδεικτική είναι η απόφασή του για εξαγορά της Pixar έναντι 7,4 δισ. δολαρίων λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθύνοντ­ος συμβούλου.

Οι επενδυτές, πάντως, δεν φαίνεται να θεωρούν πολύ καλή ιδέα μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του αμερικανικ­ού κολοσσού ψυχαγωγίας. Στον απόηχο των διαρροών που τη θέλουν να ενδιαφέρετ­αι για το Twitter, η μετοχή της Walt Disney βρέθηκε να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Στην περίπτωση που το Twitter περάσει τελικά στον έλεγχο της Saleforce.com, ενδέχεται να στρέψει την προσοχή του σε υπηρεσίες επικοινωνί­ας και διάθεση της βάσης δεδομένων του για χρήση από επιχειρήσε­ις. Η Google, από την άλλη, έχοντας αποτύχει η ίδια να διασφαλίσε­ι δυναμική παρουσία στα socia media, θα ήθελε πιθανότατα να διατηρήσει τον σημερινό χαρακτήρα του, με τις κατάλληλες ενισχυτικέ­ς πινελιές, ωστόσο, που θα καταφέρουν να δώσουν ώθηση στα έσοδα και τη μετοχή του. [SID:10539761]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece