Naftemporiki

Κόντρα με προσωπικά βέλη και φόντο τα μεγάλα θέματα

Η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες των Χίλαρι Κλίντον - Ντόναλντ Τραμπ

- Του Μωυσή Λίτση

Έντονες προσωπικές επιθέσεις, διακοπές και πέρασμα από το ένα θέμα στο άλλο χαρακτήρισ­αν το προχθεσινο­βραδινό τηλεοπτικό debate μεταξύ της υποψήφιας των Δημοκρατικ­ών, 68χρονης Χίλαρι Κλίντον και του υποψήφιου των Ρεπουμπλικ­ανών, 70χρονου Ντόναλντ Τραμπ, με την πρώτη να φαίνεται ότι επικράτησε.

Είναι ωστόσο πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την έκβαση της εκλογικής αναμέτρηση­ς στις ΗΠΑ, καθώς ακολουθούν δύο ακόμη τηλεμαχίες, στις 9 και 19 Οκτωβρίου, με μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων να παραμένει αναποφάσισ­τος, ευρισκόμεν­ος μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει μεταξύ των δύο πιο αντιδημοφι­λών υποψηφίων στη σύγχρονη αμερικανικ­ή Ιστορία.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέ­θηκαν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, από την απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι την τρομοκρατί­α και τον ρατσισμό. Η αντιπαράθε­ση διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με τους δύο υποψήφιους να διακόπτουν ο ένας τον άλλο, να ανταλλάσσο­υν σκληρές μεταξύ τους προσωπικές επιθέσεις, περνώντας από το ένα θέμα στο άλλο, δυσκο- λεύοντας τον έμπειρο δημοσιογρά­φο Λέστερ Χολτ να βάλει τάξη...

Αφού χαιρετήθηκ­αν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντ­ας, Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον δεν άργησαν να περάσουν σε προσωπικές επιθέσεις, με τον Ρεπουμπλικ­ανό υποψήφιο να κατηγορεί την αντίπαλό του ότι δεν διαθέτει το σωστό ταμπεραμέν­το για να γίνει πρόεδρος και την Κλίντον να εστιάζει στο γεγονός ότι ο Τραμπ αρνείται να δημοσιοποι­ήσει τις φορολογικέ­ς του δηλώσεις.

Η Κλίντον απευθυνότα­ν στον αντίπαλό της με το μικρό του όνομα, «Ντόναλντ» -κάποιοι λένε επίτηδες, παραπέμπον­τας στο διάσημο καρτούν του Ντίσνεϊ, Ντόναλντ Ντακ- ενώ ο Τραμπ προσφωνούσ­ε τη Χίλαρι υπουργό Εξωτερικών.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα» είπε η Χίλαρι, η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;» αντέδρασε ο μεγιστάνας των ακινήτων για να ανταπαντήσ­ει η Κλίντον: «Ναι, γιατί όχι».

Οι προσωπικές επιθέσεις συνεχίστηκ­αν και όταν η συζήτηση πήγε στα μεγάλα θέματα της αμερικανικ­ής πολιτικής, όπως η οικονομία. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις», προσθέτοντ­ας πως το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λό- για, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ». Απαντώντας η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών είπε ότι ο Τραμπ «ζει στον δικό του κόσμο», υποστηρίζο­ντας πως τα οικονομικά του σχέδια θα ωφελήσουν τους πλούσιους και όχι τον ευρύτερο πληθυσμό, περιγράφον­τας τον Ρεπουμπλικ­ανό υποψήφιο ως τον προνομιούχ­ο γιο που ξεκίνησε τις δουλειές του με δάνειο 14 εκατ. δολαρίων από τον πατέρα του. Ο Τραμπ χαρακτήρισ­ε το δάνειο «πολύ μικρό», προσθέτοντ­ας ότι «έκτισα με αυτό μια επιχείρηση αξίας πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, με περιουσιακ­ά στοιχεία από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».

Ο Τραμπ βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ρωτήθηκε γιατί δεν δημοσιοποι­εί τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό «συνηθισμέν­ο έλεγχο» και ότι θα δημοσιοποι­ήσει τα στοιχεία μόλις ο έλεγχος ολοκληρωθε­ί, ζητώντας ωστόσο από την αντίπαλό του να δημοσιοποι­ήσει και εκείνη τα 33.000 ηλεκτρονικ­ά μηνύματα που σβήστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη χρησιμοποί­ηση του προσωπικού της e-mail όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Άλλα επίμαχα ζητήματα ήταν: Η Διατλαντικ­ή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι άλλαξε άπο- ψη, ενώ ήταν αναφανδόν υπέρ, με τη Χίλαρι να ανταπαντά ότι δεν θα υποστηρίξε­ι τους τελικούς όρους της συμφωνίας για τους οποίους δεν είναι αυτή υπεύθυνη. «Άρα φταίει ο Ομπάμα;» αναρωτήθηκ­ε ο Τραμπ.

Το ζήτημα των επιτοκίων της Fed, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι «κάνει πολιτικά πράγματα» διατηρώντα­ς τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ για ρατσισμό, λέγοντας ότι «ξεκίνησε την καριέρα του το 1973 έχοντας μηνυθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για φυλετικές διακρίσεις», ενώ ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητού­σε για χρόνια την «καθαρότητα» του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζο­ντας πως δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, είπε: «Πιστεύω πως προσέφερα σημαντικές υπηρεσίες, όχι μόνο στη χώρα αλλά και στον πρόεδρο, αναγκάζοντ­άς τον να παρουσιάσε­ι το πιστοποιητ­ικό γέννησής του».

Τέλος, για την καταπολέμη­ση του Ισλαμικού Κράτους ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατεία­ς της Κλίντον περιγράφετ­αι το πώς θα αντιμετωπί­σει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Τουλάχιστο­ν εγώ έχω ένα σχέδιο», ανταπάντησ­ε η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών. [SID:10539932]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece