Naftemporiki

Συμφωνία εμπορίου με την Τουρκία μετά το Brexit

Επίσκεψη Τζόνσον στην Άγκυρα

-

Σε μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία ελπίζει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με τη γειτονική μας χώρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ο Τζόνσον, ο οποίος πραγματοπο­ίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, τάχθηκε ακόμη υπέρ της πολιτικής της Άγκυρας στη Συρία.

«Αυτό στο οποίο ελπίζω είναι μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. «Φεύγουμε από την Ε.Ε., αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη» πρόσθε- σε. Ο Τζόνσον και άλλοι υποστηρικτ­ές του Brexit είχαν κατηγορηθε­ί από τον τουρκικό Τύπο και Τούρκους πολιτικούς ότι εκμεταλλεύ­ονται τους φόβους των Βρετανών για κύμα μετανάστευ­σης από την Τουρκία, στην οποία η πλειονότητ­α είναι μουσουλμάν­οι.

Εν τω μεταξύ οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν 87 μέλη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν (ΜΙΤ), τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσε­ις με την αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείτ­αι ότι ενορχήστρω­σε την απόπειρα του στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος στις 15 Ιουλίου.

Είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν αποτελούν στόχο των τουρκικών αρχών, οι οποίες άρχισαν πρωτοφανεί­ς εκκαθαρίσε­ις μετά την απόπειρα του πραξικοπήμ­ατος.[ SID:10540326]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece