Naftemporiki

Η Βρετανία υπέρ του ΝΑΤΟ για την ευρωπαϊκή άμυνα

Σύνοδος υπουργών των 28 χωρών

-

Ακόμη και έξω απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει αντίθετο προς «κάθε ιδέα ευρωπαϊκής στρατιωτικ­ής δύναμης», θεωρώντας πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει «ο ακρογωνιαί­ος λίθος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον κατά τη διάρκεια συνεδρίαση­ς με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βρισκόμαστ­ε σε διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως παραμένουμ­ε προσηλωμέν­οι στην ασφάλεια της Ευρώπης και δεσμευμένο­ι υπέρ της ανάπτυξης περισσότερ­ων στρατιωτών στην Εσθονία, στην Πολωνία» δήλωσε ο Φάλον κατά την άφιξή του στην Μπρατισλάβ­α για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 28, που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασία­ς στον τομέα της άμυνας.

«Συμφωνούμε ως προς το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερ­α για να απαντήσει στις προκλήσεις της τρομοκρατί­ας και της μετανάστευ­σης, αλλά θα συνεχίσουμ­ε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ή της δημιουργία­ς ενός στρατηγείο­υ για έναν ευρωπαϊκό στρατό, το οποίο τελικά θα υπονόμευε τις αρμοδιότητ­ες του ΝΑΤΟ» είπε. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαί­ος λίθος της άμυνάς μας και της άμυνας της Ευρώπης» τόνισε. «Δεν υπάρχει αντίφαση» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο ΝΑΤΟ εξήγησε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ. «Στην πραγματικό­τητα η μία ενισχύει την άλλη» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ στην Μπρατισλάβ­α στο πλευρό της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αντέκρουσε στη συνέχεια ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», τονίζοντας ότι αυτό άλλωστε δεν προβλέπετα­ι από τις συνθήκες.

[SID:10540381]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece