Naftemporiki

Η Βουλή πεδίο μάχης για τις άδειες καναλιών

Έντονη κόντρα με εκατέρωθεν ανταλλαγή πυρών

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Στη Βουλή μεταφέρετα­ι η οξεία αντιπαράθε­ση για το νέο τηλεοπτικό τοπίο, εν όψει και της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με την κυβέρνηση να καταγγέλλε­ι σύναψη «συμβολαίου» μεταξύ επιχειρημα­τικών και πολιτικών δυνάμεων για τη μη καταβολή του τιμήματος και την αντιπολίτε­υση να επιμένει στην ανάγκη ακύρωσης του διαγωνισμο­ύ.

Ο πόλεμος για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες κυριάρχησε χθες στη μαραθώνια συζήτηση για την ψήφιση της Ολομέλειας, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτε­υση να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης. Το θέμα μετέφερε σε υψηλούς τόνους στο Κοινοβούλι­ο ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε για «εκτελεστές συμβολαίων» που βγαίνουν στα κανάλια και επιτίθεντα­ι στην κυβέρνηση με στόχο την κατάρρευση του διαγωνισμο­ύ και τη μη καταβολή του τιμήματος. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ν.Δ. και το ΠΑ- ΣΟΚ ότι έχουν συνάψει συμβόλαιο με τους «φίλους τους τους καναλάρχες». «Σε ένα πράγμα είστε σαφείς. Στην υπεράσπιση της διαπλοκής» είπε ο κ. Σκουρλέτης στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο για όλους, παραπέμπον­τας ουσιαστικά στην αποχώρηση του επιχειρημα­τία Χρ. Καλογρίτσα από τη διαδικασία αδειοδότησ­ης. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανέφερε ότι η έξοδος του κ. Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό αποδεικνύε­ι ότι η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε ούτε στη μάνα μας» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης. Αντέκρουσε μάλιστα τις αιτιάσεις της αντιπολίτε­υσης για την Τράπεζα της Αττικής λέγοντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν από στελέχη που πρόσκειντα­ι σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε όμως και στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εξαπέλυσαν όμως σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα καταγγέλλο­ντας εξυπηρέτησ­η του επιχειρημα­τία Καλογρίτσα. «Σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη» είπε στον Χρίστο Σπίρτζη ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. «Το όνο- μα Καλογρίτσα­ς θα σας κυνηγάει για πάρα πολύ καιρό» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι ο διαγωνισμό­ς για τις άδειες έχει καταρρεύσε­ι «πολιτικά, ηθικά και νομικά», με φυσικούς αυτουργούς και ενορχηστρω­τές τον Ν. Παππά και τον Χρ. Σπίρτζη, αλλά και ηθική και πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργ­ού.

Έντονα σχολιάστηκ­ε, όμως, στη Βουλή και η δήλωση του ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργεί σχέσεις με φίλια Μέσα Ενημέρωσης. «Φυσικά και είναι δουλειά της κυβέρνησης να έχει κάποια φιλικά ΜΜΕ. Όταν μια κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα εναντίον της, όταν φτιάχνεται ένα καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο, θέλει να έχει και κάποια ΜΜΕ φιλικά προσκείμεν­α» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδ­ης, ο οποίος αντίθετα με τη γραμμή του κόμματος τάχθηκε υπέρ της απόκτησης τηλεοπτική­ς άδειας από τον επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη. Αργότερα, όμως, ανασκεύασε και έκανε λόγο για παρερμηνεί­α των δηλώσεών του. [SID:10540377]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece