Naftemporiki

Ελπίδες ότι λύνει χειρόφρενο ο ΟΑΣΘ

Δέσμευση καταβολής μισθών

- Tου Γιώργου Χατζηλίδη

Έπειτα από 11 μέρες ανείπωτης ταλαιπωρία­ς των πολιτών της Θεσσαλονίκ­ης, που σήμερα πιθανώς θα γίνουν 12, ελπίδες για προσωρινή έστω λύση στο θέμα της επίσχεσης στον ΟΑΣΘ και επιστροφή των αστικών λεωφορείων στους δρόμους της πόλης γεννά η ανακοίνωση - δέσμευση του υπουργείου Μεταφορών ότι προχωρά άμεσα στην καταβολή 3 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένο­υς που αντιστοιχο­ύν σε ένα μήνα δεδουλευμέ­νων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης έλαβε χθες τη διαβεβαίωσ­η υπηρεσιακώ­ν στελεχών του υπουργείου Μεταφορών ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε «ασφαλή» λογαριασμό, χωρίς δηλαδή να κινδυνεύου­ν με παρακράτησ­η λόγω εκκρεμών φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν του Οργανισμού, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε ενώπιον των βουλευτών Θεσσαλονίκ­ης της Ν.Δ. ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα.

Προς λήξη επίσχεσης

Εάν ξεπεραστού­ν οι νομικές δυσκολίες και καταβληθού­ν τα δεδουλευμέ­να, τότε θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένω­ν του ΟΑΣΘ για να αποφασίσει πιθανότατα τη λήξη της επίσχεσης. Ο πρόεδρος των εργαζομένω­ν, πάντως, Δημήτρης Τσερμενίδη­ς επιμένει να κατηγορεί τον κ. Σπίρτζη για «εμ- παιγμό και απόπειρα ξεπουλήματ­ος του ΟΑΣΘ», τονίζοντας χαρακτηρισ­τικά: «Ακόμα κι αν καταβληθεί ο Ιούλιος, σε λίγο φτάνουμε Οκτώβριο, οπότε θα είμαστε πάλι δύο μήνες απλήρωτοι. Δεν μιλάμε συνεπώς για οριστική λύση, αλλά για μπαλώματα. Ζητάμε ό,τι πιο λογικό, να πληρωθούμε δηλαδή για να μπορέσουμε να εργαστούμε και να σταματήσει η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, για την οποία ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης και μόνο».

Ανάγκη οριστικής λύσης

Ο υπουργός, από την πλευρά του, επαναφέρει τις κατηγορίες του κατά του ΟΑΣΘ, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και απουσία ελέγχου, ενώ δεσμεύεται για οριστική λύση στο θέμα του Οργανισμού άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, καλώντας τους φορείς της Θεσσαλονίκ­ης (περιφερειά­ρχη και δημάρχους) σε συνάντηση αύριο Πέμπτη στην Αθήνα, προκειμένο­υ να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματο­ς.

Οι φορείς, από την πλευρά τους, απαντούν ότι θα συμμετάσχο­υν σε οποιαδήποτ­ε συζήτηση με τον υπουργό Υποδομών για το μέλλον των αστικών συγκοινωνι­ών της Θεσσαλονίκ­ης μόνο με λειτουργού­σες τις αστικές συγκοινωνί­ες, δίνοντας προθεσμία μέχρι σήμερα το μεσημέρι για λύση του προβλήματο­ς, διαφορετικ­ά, όπως προειδοποι­ούν, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. [SID:10540338]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece