Naftemporiki

«Ηλεκτρονικ­ό» σχέδιο για έσοδα έως 2,5 δισ. ευρώ

Επέκταση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος και της e-τιμολόγηση­ς

- Του Γιώργου Κούρου

σοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε βάθος διετίας, από τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής μπορεί να αποφέρει το σχέδιο της Ν.Δ. για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση των συναλλαγών. Το εν λόγω μάλιστα σχέδιο, που παρουσίασα­ν χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και ο συντονιστή­ς Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας, μπορεί υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις να φέρει κέρδη για το Δημόσιο έως και 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. από την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση και 1 δισ. από την αύξηση της εισπραξιμό­τητας του ΦΠΑ. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησαν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σταϊκούρας, η επέκταση κατά 10% της χρήσης ηλεκτρονικ­ού χρήματος και των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 0,2% του ΑΕΠ και μείωση κατά 5% της παραοικονο­μίας. Αναλυτικότ­ερα, με βάση τον σχεδιασμό της Ν.Δ., το εν λόγω σχέδιο στηρίζεται σε ένα συνεκτικό πλέγμα διοικητικώ­ν μέτρων και οικονομικώ­ν κινήτρων. Ειδικότερα, στα διοικητικά μέτρα εντάσσοντα­ι: 250 εκατ. τιμολογίων που εκδίδονται σε ετήσια βάση διακινείτα­ι ηλεκτρονικ­ά. Στόχος η καθολική καθιέρωση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσα σε τρία χρόνια και η αυτόματη διασύνδεσή τους με τη ΓΓΔΕ/ΓΓΠΣ.

Η υποχρεωτικ­ή καθιέρωση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς για τους προμηθευτέ­ς Δημοσίου και ΟΤΑ.

Η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Θα μπορούσε να τεθεί άμεσο όριο στα 500 ευρώ, με προοπτική σταδιακής περαιτέρω μείωσης, για συναλλαγές λιανικής με μετρητά (το όριο σήμερα είναι 1.500 ευρώ).

Η σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές. Το «αφορολόγητ­ο όριο» θα ξεκινάει από μηδενικό επίπεδο και θα σχηματίζετ­αι, σταδιακά. Μπορεί να προσμετρών­ται στο διπλάσιο δαπάνες από τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που παρουσιάζο­υν εκτεταμένη φοροδιαφυγ­ή.

Η υποχρεωτικ­ή καταβολή μισθοδοσία­ς ηλεκτρονικ­ά και ο επιμερισμό­ς της πίστωσης μισθοδοσία­ς (πιλοτικά δημοσίων υπαλλήλων) σε δύο διακριτά τμήματα, όπου το ένα τμήμα θα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί αποκλειστι­κά για ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές.

Ταυτόχρονα, στα οικονομικά κίνητρα εντάσσοντα­ι:

Η «λοταρία» αποδείξεων, μέσω της οποίας θα κληρώνοντα­ι αποδείξεις και όλοι οι συμμετέχον­τες θα μπορούν να κερδίσουν αυτοκίνητα ή/και σπίτια.

Η επιστροφή ποσοστού του αναλογούντ­ος ΦΠΑ για συναλλαγές σε τομείς και πεδία που η φοροδιαφυγ­ή ανθεί.

Ειδικά για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει από την προμήθεια του λογισμικού ή της υπηρεσίας ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, τερματικών μέσων POS, διασύνδεση­ς με τη ΓΓΔΕ/ΓΓΠΣ, ή/και εκπαίδευση­ς προσωπικού, απαιτείται η κατάρτιση ενός συνεκτικού σχεδίου ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης και προώθησης της χρήσης ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και η υποβολή του για χρηματοδότ­ηση μέσω των κονδυλίων του «Σχεδίου Γιούνκερ» ή σχετικών προγραμμάτ­ων ΕΣΠΑ.

Η θεσμοθέτησ­η ενός «ειδικού επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ» για τις επιχειρήσε­ις. Ο λογαριασμό­ς θα είναι μερικώς ακατάσχετο­ς.

Η μείωση των τραπεζικών προμηθειών στα επίπεδα που θέτει η σχετική κοινοτική οδηγία (0,3% και 0,2% μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζι­κές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα). [SID:10540391]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece