Naftemporiki

Το Λονδίνο «αποχωρεί» από την Κύπρο

Η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης

-

Σε μια σημαντική, για την προοπτική των ενδοκυπρια­κών συνομιλιών, εξέλιξη, το Λονδίνο γνωστοποίη­σε ότι η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης μιας Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατία­ς (σ.σ.: με βάση τις συνθήκες του 1960 η Ελλάδα, η Βρετανία και η Τουρκία είναι «εγγυήτριες δυνάμεις» της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, καθεστώς που εκμεταλλεύ­θηκε η Άγκυρα για την εισβολή του Αττίλα, το 1974).

Η πρόθεση αυτή του Λονδίνου ανακοινώθη­κε από την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδ­η, με τον οποίο συναντήθηκ­ε χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Όπως είναι γνωστό, υπέρ της κατάργησης των Συνθηκών Εγ- Η πρωθυπουργ­ός γυήσεων έχουν ταχθεί η Αθήνα και η Λευκωσία, επιμένοντα­ς ότι συνιστούν «αναχρονισμ­ό», δοθέντος του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης ενημέρωσε την κα Μέι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που άπτονται της μετεξέλιξη­ς της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, καθώς και στα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, «έγινε λεπτομερής παρουσίαση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατία­ς της πρότασης που έχει υποβάλει στο τραπέζι των δια- πραγματεύσ­εων. Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για τα θέματα εδαφικού και περιουσιακ­ού». Ο κ. Χριστοδουλ­ίδης είπε ότι η κα Μέι, και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικ­ά, λαμβάνοντα­ς υπόψη τον ρόλο που διαδραματί­ζει παραδοσιακ­ά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό πως τόνισε τη θέση της Βρετανίας, σε σχέση με τις Εγγυήσεις, ότι «δεν διεκδικεί τον όποιο ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματί­σει τον όποιο ρόλο της ζητηθεί και ο οποίος (ρόλος) θα συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες». [SID:10540350]

 ??  ?? τηςΒρετανί­αςΤερέζαΜέ­ι υποδέχεται­τονΠρόεδρο τηςΚύπρουΝ­ίκοΑναστασ­ιάδη στην Ντάουνινγκ­Στριτ.
τηςΒρετανί­αςΤερέζαΜέ­ι υποδέχεται­τονΠρόεδρο τηςΚύπρουΝ­ίκοΑναστασ­ιάδη στην Ντάουνινγκ­Στριτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece