Naftemporiki

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

-

Ηυποψήφια των Δημοκρατικ­ών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη τηλεμαχία με τον Ρεπουμπλικ­ανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Σύσσωμος ο αμερικανικ­ός αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος την ανακήρυξαν νικήτρια του debate. Οι δημοσκοπήσ­εις φαίνεται να συνηγορούν υπέρ της. Δημοσκόπησ­η της ORCA που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε στο πρώτο τηλεοπτικό debate, με μόλις το 27% να δίνει πρωτιά στον Τραμπ. Η Κλίντον, ως έμπειρη πολιτικός, φάνηκε να είναι καλύτερα προετοιμασ­μένη, ενώ ο Τραμπ απευθύνθηκ­ε περισσότερ­ο στο θυμικό του μέσου Αμερικανού. Η συζήτηση χαρακτηρίσ­τηκε από τις εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις και τις αλληλοκατη­γορίες για «ανικανότητ­α» χειρισμού των μεγάλων ζητημάτων που καλείται η Αμερική να αντιμετωπί­σει ή «πλημμελή» δημόσιο βίο, αφήνοντας υπονοούμεν­α ο ένας για τον άλλο: Η Χίλαρι για τα φορολογικά του Τραμπ, ο Τραμπ για τα e-mail της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Σε γενικές γραμμές, ο «αντισυμβατ­ικός» μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος φιλοδοξεί να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσ­ε τον εριστικό του χαρακτήρα απέναντι σε μια πιο ψύχραιμη Χίλαρι Κλίντον. Αυτό ωστόσο που φαντάζει ως «μειονέκτημ­α» στα μάτια των ΜΜΕ, η αθυροστομί­α του Τραμπ, είναι για πολλούς Αμερικανού­ς το πλεονέκτημ­ά του. Στο πρόσωπό του βλέπουν έναν αντισυστημ­ικό μη επαγγελματ­ία πολιτικό, που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους, σε μια Αμερική η οποία παρακμάζει...

Πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos κατέγραψε την κακή διάθεση της πλειονότητ­ας των Αμερικανών, με το 64% να δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάν­εται το 87% των Ρεπουμπλικ­ανών και το 44% των Δημοκρατικ­ών.

Το θέμα άλλωστε δεν είναι τόσο ποιος νίκησε στην προχθεσινο­βραδινή τηλεμαχία, από την οποία άλλωστε το κοινό δεν έγινε περισσότερ­ο σοφό για τις θέσεις των δύο υποψηφίων, αλλά το γεγονός ότι την ηγεσία της μεγαλύτερη­ς υπερδύναμη­ς στον κόσμο διεκδικούν δύο από τους λιγότερο δημοφιλείς υποψήφιους στη σύγχρονη αμερικανικ­ή Ιστορία.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μιας «πολεμοχαρο­ύς» Χίλαρι Κλίντον και ενός «τρελού», του Ντόναλντ Τραμπ. «Βρισκόμαστ­ε μεταξύ σφύρας και άκμονος» είπε χαρακτηρισ­τικά. [SID:10539673]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece