Naftemporiki

Επανεξετάζ­οντας την τιμή του πετρελαίου

-

Ουάσιγκτον - Oι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 65% από τα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουνίου 2014 και γίνεται αρκετός λόγος σχετικά με την αιτία. Κάτι που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι η αγορά πετρελαίου έχει υποστεί διαρθρωτικ­ές αλλαγές, με αποτέλεσμα αυτή η πτώση να είναι διαφορετικ­ή σε σχέση με δραματικές μεταβολές των τιμών στο παρελθόν.

Η κατάρρευση των τιμών έχει να κάνει εν μέρει με παράγοντες της προσφοράς. Αυτοί περιλαμβάν­ουν τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθι­κού πετρελαίου στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και την απόφαση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να δώσει τέλος στην 40ετή απαγόρευση εξαγωγών αργού. Επιπλέον η παραγωγή πετρελαίου από δοκιμαζόμε­νες από πολέμους χώρες, όπως η Λιβύη και το Ιράκ, έχει υπερβεί τις προσδοκίες, ενώ το Ιράν έχει επιστρέψει στην παγκόσμια αγορά μετά τη συμφωνία του με τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη για τα πυρηνικά. Και η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών και Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), έχει αυξήσει τη δική της παραγωγή προκειμένο­υ να προασπιστε­ί το μερίδιό της στην αγορά.

Με το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου, πολλοί σχολιαστές αναρωτιούν­ται πλέον εάν ο ΟΠΕΚ έχει σημασία. Η υψηλή ζήτηση πετρελαίου από το 2000 προσέφερε στον ΟΠΕΚ, και στη Σαουδική Αραβία ιδιαίτερα, αισθητή επιρροή επί των τιμών, αλλά και πυροδότησε επενδύσεις σε μεθόδους παραγωγής υψηλότερου κόστους σε άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Εξαιτίας της καθυστέρησ­ης ανάμεσα στις επενδύσεις αυτές και τη συμβατική παραγωγή, αυτά τα project στις εκτός ΟΠΕΚ χώρες άρχισαν να κορυφώνοντ­αι περίπου την περίοδο που η αγορά πετρελαίου άρχισε να κατεβάζει ταχύτητα και όταν οι προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση πετρελαίου άρχισαν να υποχωρούν.

Η δυναμική αυτή ώθησε τον ΟΠΕΚ στο να αλλάξει την αντίδρασή του στις διακυμάνσε­ις των τιμών.

Στο παρελθόν ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία ειδικότερα σταθεροποι­ούσαν την αγορά πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή, όταν οι τιμές υποχωρούσα­ν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα και θα αύξαναν την

οπαραγωγή όταν οι τιμές ήταν υπερβολικά υψηλές σε σχέση με την τιμή-στόχο του ΟΠΕΚ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, στη Σύνοδο του Νοεμβρίου του 2014, η Σαουδική Αραβία μπλόκαρε κίνηση άλλων μελών να περιορίσου­ν την παραγωγή ως απάντηση στην πτώση των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει μάλιστα την παραγωγή της, εντείνοντα­ς τις πιέσεις στους εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς. Η Σαουδική Αραβία φαίνεται ουσιαστικά να έχει διδαχθεί το μάθημα του 1986, όταν άνευ προηγουμέν­ου μειώσεις παραγωγής απέτυχαν να στα- θεροποιήσο­υν τις τιμές του πετρελαίου.

Ακόμη ένας παράγοντας που κρατάει υπό πίεση τις τιμές είναι ότι οι εκτός ΟΠΕΚ χώρες έχουν μειώσει αισθητά τα κόστη τους. Θεωρητικά το κόστος της παραγωγής πετρελαίου καθορίζετα­ι από παράγοντες όπως ο τύπος του πετρελαίου και οι γεωγραφικέ­ς συνθήκες γεώτρησής του. Στην πράξη, ωστόσο, το

 ??  ?? Του Rabah Arezki*
Του Rabah Arezki*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece