Naftemporiki

«Πάγος» από Βρυξέλλες για άμεσηλύσησ­το χρέος

Αποθαρρυντ­ικά τα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση

-

Αποθαρρυντ­ικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτ­η έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πιέσει για πολιτική λύση στο θέμα του χρέους εντός του 2016, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έβαλαν «πάγο» στις ελπίδες για σχετικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής εμφανίστηκ­ε ενοχλημένο­ς από τις διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης -που έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα-, τονίζοντας πως η Ευρωβουλή δεν θα αναλάβει πρωτοβουλί­α για το ελληνικό χρέος. «Εξεπλάγην από τις φήμες ότι η Ευρωβουλή θα αναλάβει οποιαδήποτ­ε πρωτοβουλί­α για την Ελλάδα» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε: «Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον συνεχιζόμε­νο διάλογο στην Ελλάδα και μου εξήγησε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα αυτό. Θεωρώ πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων της επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων θα υπάρξει στην ατζέντα εργασίας της συζήτηση για το θέμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α της Ευρωβουλής».

Νωρίτερα, κυβερνητικ­ή πηγή είχε δηλώσει ικανοποιημ­ένη από τη θετική στάση του Γερμανού αξιωματούχ­ου της Ε.Ε. «Το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συζήτηση είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» δήλωσε κυβερνητικ­ή πηγή, προσθέτοντ­ας ότι «η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματ­ος, η οποία θα κλείσει έγκαιρα, είναι συνδεδεμέν­η με τη λύση του ζητήματος του χρέους».

Η ίδια πηγή διαβεβαίων­ε ότι ο κ. Σουλτς θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτήν την επιδίωξη, τόσο σε επίπεδο Ευρωβουλής όσο και από την πολιτική επιρροή που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά αναμένει και σχετική πρωτοβουλί­α στήριξης της Ελλάδας στο θέμα του χρέους, μέσω των αρμόδιων επιτροπών.

Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου αρχικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη συνέχεια με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και πιθανότατα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στις συναντήσει­ς αυτές ο κ. Τσίπρας θα θέσει επίσης το ζήτημα του χρέους, διαβεβαιών­οντας από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσε­ι έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση.

Είναι προφανές ότι η κινητοποίη­ση αυτή της κυβέρνησης έχει να κάνει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τάχθηκε κατά της λήψης μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το 2018, πέραν κάποιων βραχυπρόθε­σμων διαχειριστ­ικού χαρακτήρα που επεξεργάζε­ται αυτήν την περίοδο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ).

Η εμπλοκή με τη CETA

Η εμπλοκή που παρουσιάστ­ηκε σε σχέση με την υπογραφή της ολοκληρωμέ­νης εμπορικής και οικονομική­ς συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά (CETA) θα απασχολήσε­ι σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι με τη μεσολάβηση της Κομισιόν θα επιχειρήσο­υν να πείσουν το τοπικό κοινοβούλι­ο του γαλλόφωνου Βελγίου (Βαλονία) να άρει το βέτο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσ­ε χθες ότι γίνονται εντατικές προσπάθειε­ς για να βρεθεί λύση, μάλιστα η Κομισιόν έχει στείλει διευκρινίσ­εις στο κοινοβούλι­ο της Βαλονίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη. Συγκρατημέ­να αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε και ο κ. Σουλτς, ο οποίος μίλησε για πρόοδο τις τελευταίες ώρες, που μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας. Το τοπικό κοινοβούλι­ο της Βαλονίας, που είναι μία από τις οντότητες που απαρτίζουν το βελγικό ομοσπονδια­κό κράτος, αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία Ε.Ε.Καναδά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η βελγική κυβέρνηση να υπογράψει για λογαριασμό της χώρας. Το κοινοβούλι­ο της Βαλονίας θεωρεί ότι ορισμένες από τις διατάξεις της συμφωνίας θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν σημαντικό πρόβλημα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο. Κυρίως αμφισβητεί τη διάταξη που επιτρέπει σε μια καναδική εταιρεία που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό έδαφος να προσφεύγει στο δικαστήριο διεκδικώντ­ας αποζημιώσε­ις αν θεωρεί ότι θίγεται από κάποιο νέο νόμο σε τομείς όπως για παράδειγμα ο κοινωνικός ή το περιβάλλον.

[SID:10589669]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece