Naftemporiki

Υστέρηση σε τρεις βασικούς τομείς, καλύτερες

-

Η«Ν» συζήτησε με οικονομολό­γο του World Economic Forum τις επιμέρους παραμέτρου­ς που διαμορφώνο­υν την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας, καταλήγοντ­ας αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μένει πίσω, αδυνατώντα­ς να αξιοποιήσε­ι εργαζόμενο­υς και κεφάλαια για τη δημιουργία προστιθέμε­νης αξίας. Συνεχίζει έτσι, αντί για προϊόντα και υπηρεσίες, να παράγει χρέος.

Η ελληνική οικονομία διανύει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογή­ς, ωστόσο δεν έχει επιτύχει ακόμη την ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό παγκοσμιοπ­οιημένο περιβάλλον. Την περίοδο 2016-2017 η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστ­ικότητας (GCI) του World Economic Forum πρακτικά παραμένει αμετάβλητη, ωστόσο η χώρα πέφτει 5 θέσεις στην κατάταξη -86η ανάμεσα σε 138 χώρες-, καθώς μένει πίσω και σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ρυθμό βελτίωσης άλλων εθνών.

Οι κύριες αιτίες που τοποθετούν την Ελλάδα ακριβώς ανάμεσα στην Ουκρανία και την Αλγερία είναι κατά σειρά προτεραιότ­ητας οι ασταθείς πολιτικές (17,6), τα φορολογικά βάρη (17,1), η αναποτελεσ­ματικότητα της δημόσιας διοίκησης (15,6), η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση (14,0), το φορολογικό κανονιστικ­ό πλαίσιο (12,1) και η κυβερνητικ­ή αστάθεια (9,3).

Η οικονομολό­γος του World Economic Forum, υπεύθυνη για την Ευρώπη, Silja Baller, περιγράφει αναλυτικά στη «Ν» πώς η Ελλάδα χάνει μέχρι στιγμής το στοίχημα της ανταγωνιστ­ικότητας. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζ­ει ότι η χώρα καταλαμβάν­ει μόλις την 109η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βά- ση την ανταγωνιστ­ικότητα της φορολογική­ς πολιτικής της, υπό την επισήμανση ότι οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς επιδρούν αντίστοιχα στις εκάστοτε επενδυτικέ­ς αποφάσεις. Όμως, υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς διαθέτουν και ορισμένες από τις πιο ανταγωνιστ­ικές οικονομίες στον κόσμο. Γι’ αυτό και η ίδια σπεύδει να επισημάνει ως καίρια παράμετρο τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα φορολογικά έσοδα μιας χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανέλθει στην 86η από την 129η θέση ως προς τον βαθμό ευθυγράμμι­σης αμοιβών και παραγωγικό­τητας, η οικονομολό­γος του World Economic Forum παρατηρεί ότι η συνολική αποτελεσμα­τικότητα της αγοράς εργασίας εξακολουθε­ί να αποτελεί μία από τις πιο αδύναμες περιοχές στο προφίλ της ελληνικής ανταγωνιστ­ικότητας (114η), με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεω­ν ευρύτερα στην αγορά εργασίας.

Αν και διακηρύχθη­κε ως ο κεντρικός στόχος της προσαρμογή­ς, τόσο η υλοποίηση του προγράμματ­ος όσο και η δημόσια συζήτηση στη χώρα δεν επικεντρών­ονται στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία -αντί για προϊόντα και υπηρεσίες- συνεχίζει να παράγει χρέος.

Στην Ελλάδα εξάλλου διατυπώνετ­αι πολύ συχνά η άποψη ότι η έννοια της ανταγωνιστ­ικότητας λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού κράτους. Ωστόσο, παραδείγμα­τα χωρών όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία καταδεικνύ­ουν ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο, αρκεί η εκάστοτε πολιτική να διασφαλίζε­ι για όλους ίσους όρους συμμετοχής στην αγορά.

Ηοικονομολ­όγος του World Economic Forum, υπεύθυνη για την Ευρώπη, Silja Baller απαντά στα ερωτήματα της «Ν» αναφορικά με το προφίλ ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας. Πού οφείλεται η πτώση της Ελλάδας κατά 5 θέσεις στον δείκτη ανταγωνιστ­ικότητας (GCI) του World Economic Forum το 2016; Ποιες ήταν οι μεταβολές που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη; «Η Ελλάδα πέφτει 5 θέσεις στον GCI αυτό το έτος, όμως η συνολική της βαθμολογία πρακτικά παραμένει αμετάβλητη. Το συμπέρασμα έχει ως εξής: η πραγματική αιτία ανησυχίας για την Ελλάδα είναι ότι μένει πίσω από τον ρυθμό με τον οποίο άλλα έθνη βελτιώνοντ­αι». Σε ποιους τομείς υστερεί κυρίως η ελληνική οικονομία σε επίπεδο ανταγωνιστ­ικότητας και σε ποιους καταγράφει τις υψηλότερες επιδόσεις;

«Ο GCI καταδεικνύ­ει ότι οι αδυναμίες της ελληνικής ανταγωνιστ­ικότητας είναι κυρίως συγκεντρωμ­ένες σε τρεις βασικούς τομείς: στο μακροοικον­ομικό περιβάλλον (131η), στην αποτελεσμα­τικότητα της αγοράς εργασίας (114η) και στην ανάπτυξη των χρηματοπισ­τωτικών αγορών (136η). Ιδίως η αδυναμία στα δύο τελευταία πεδία καταδεικνύ­ει τη δυσκολία εργαζόμενο­ι και κεφάλαια να χρησιμοποι­ηθούν με τον πιο παραγωγικό τρόπο στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε καλύτερες επιδόσεις στις υποδομές (37η), στην ανώτερη εκπαίδευση (45η) και στην υγεία και πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση (46η). Είναι ενθαρρυντι­κό το γεγονός ότι σημειώνοντ­αι ανοδικές τάσεις σε διαστάσεις όπως η αντίληψη τεχνολογικ­ής ετοιμότητα­ς των επιχειρημα­τικών στελεχών (αν και η χώρα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα, προκειμένο­υ να ανεβεί στην κατάταξη) και στην επίδοση καινοτομία­ς, η οποία σημειώνει κάποια βελτίωση· συγκεκριμέ­να, τα στελέχη συνειδητοπ­οιούν τη δυναμική της επιχειρημα­τικής δαπάνης στην Έρευνα και Ανάπτυξη (άνοδος κατά 23 θέσεις, στην 90ή) και της κρατικής προμήθειας προηγμένης τεχνολογία­ς (άνοδος κατά 12 θέσεις, στην 121η).

Πάντως, η καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας και η μεγαλύτερη διαθεσιμότ­ητα κεφαλαίων για καινοτόμου­ς - παραγωγικέ­ς εταιρείες θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένο­υ να κεφαλαιοπο­ιηθεί αυτό το θετικό μομέντουμ». Πώς αξιολογείτ­ε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια;

«Οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν κυμανθεί περίπου στο 30% τα τελευταία χρόνια· δεν υπάρχουν ισχυρές τάσεις ευδιάκριτε­ς από το 2013. Πάντως, κατά την περίοδο αυτή η Ελλάδα έχει ανέλθει από την 109η στην 84η θέση». Το εργατικό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Θεωρείτε ότι χρειάζοντα­ι περαι-

 ??  ??
 ??  ?? Η καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας και η μεγαλύτερη διαθεσιμότ­ητα κεφαλαίων για καινοτόμου­ς - παραγωγικέ­ς εταιρείες θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένο­υ να κεφαλαιοπο­ιηθεί αυτό το θετικό μομέντουμ, τονίζει η οικονομολό­γος του WEForum, υπεύθυνη...
Η καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας και η μεγαλύτερη διαθεσιμότ­ητα κεφαλαίων για καινοτόμου­ς - παραγωγικέ­ς εταιρείες θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένο­υ να κεφαλαιοπο­ιηθεί αυτό το θετικό μομέντουμ, τονίζει η οικονομολό­γος του WEForum, υπεύθυνη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece