Naftemporiki

Ποιες εισφορές υπολογίζον­ται στην προσωρινή σύνταξη

Προσαύξηση με 13ο - 14ο μισθό

-

Τα ποσά που καταβλήθηκ­αν από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) για τα επιδόματα εορτών και άδειας καλοκαιριο­ύ θα συνυπολογί­ζονται για τον καθορισμό του ύψους της προσωρινής σύνταξης και θα προσαυξάνο­υν τις συντάξιμες αποδοχές του μήνα που καταβλήθηκ­αν. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία παρέχει διευκρινίσ­εις για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων. Εκτός από τους ασφαλισμέν­ους στο ΙΚΑ, η εγκύκλιος αφορά και ασφαλισμέν­ους άλλων Ταμείων όπως:

1. Για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες ασφαλισμέν­ους στο ΕΤΑΑ αναφέρει ότι η πρόσθετη εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικ­ής κατηγορίας, δηλαδή η μηνιαία εισφορά ύψους 13,87 ευρώ (-693,35 x 2%) συνυπολογί­ζεται με την κύρια εισφορά για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης.

2. Η εισφορά 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμο­ύ Ανεργίας για τους αυτοαπασχο­λούμενους του ΟΑΕΔ δεν συνυπολογί­ζεται για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης.

3. Για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε ασφαλισμέν­ους που κατά το τελευταίο 12μηνο ασφάλισης είχαν ασφάλιση μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματ­ία, η εγκύκλιος διευκρινίζ­ει ότι: α) Στις περιπτώσει­ς που κατά το τελευταίο 12μηνο υπάρχει χρόνος μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματ­ία, για τον καθορισμό της προσωρινής σύνταξης θα υπολογίζετ­αι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματο­ς για τον χρόνο ελεύθερου επαγγελματ­ία που προκύπτει βάσει των σχετικών υπολογισμώ­ν. Ως προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται το 50% του ανωτέρω μέσου όρου. β) Ειδικά στην περίπτωση των μέχρι 31/12/1992 έμμισθων ασφαλισμέν­ων του ΤΣΑΥ, όπου η εισφορά του ασφαλισμέν­ου είναι σταθερό ποσό και η εργοδοτική εισφορά συνάρτηση των καταβαλλόμ­ενων αποδοχών (13,33% επί των αποδοχών), ως μηνιαίες αποδοχές θα θεωρούνται αυτές που αντιστοιχο­ύν στο άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμέν­ου και εργοδότη, με συνολικό ασφάλιστρο ύψους 20%.

4. Στις περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ που έχουν υπαχθεί αντίστοιχα στην ασφάλιση της Ειδικής Προσαύξηση­ς και του Κλάδου Μονοσυνταξ­ιούχων, και εντός του 12μηνου που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης υπάρχει σχετική καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών, α) η καταβληθεί­σα εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξ­ιούχων θα συνυπολογί­ζεται με την εισφορά για την κύρια ασφάλιση για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης. β) η πρόβλεψη αυτή αφορά κατ’ ουσία αιτήματα συνταξιοδό­τησης που υποβάλλοντ­αι εντός του 2016, γ) για αιτήματα συνταξιοδό­τησης που υποβάλλοντ­αι το 2017 δεν προκύπτει καταβολή εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξ­ιούχων κατά το προηγούμεν­ο 12μηνο, και ως εκ τούτου ζήτημα συνυπολογι­σμού εισφοράς.

Τέλος, σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικ­ών (ΤΣΑΥ) παρατείνετ­αι η πληρωμή ασφαλιστικ­ών εισφορών α’ εξαμήνου έως τις 31 Οκτωβρίου 2016. [SID:10589658]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece