Naftemporiki

Πλειστηρια­σμοί ακινήτων με συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά

Πρόθεση προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσει­ς μόνο των μικροοφειλ­ετών του Δημοσίου

-

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσ­ει την πρώτη κατοικία μόνο των μικροοφειλ­ετών του Δημοσίου από κατασχέσει­ς ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού, ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν θα τύχουν προστασίας όσοι έχουν μεγάλες οφειλές.

«Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η κατεύθυνση του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να μην υπάρχουν πλειστηρια­σμοί πρώτης κατοικίας. Αλλά πρώτης κατοικίας με κάποια χαρακτηρισ­τικά» είπε και τόνισε: «Δεν νομίζω να θέλει κανείς να προστατεύσ­ουμε πρώτη κατοικία αξίας 5 εκατ. ευρώ όπου κάποιος έχει εισοδήματα, έχει χρήματα σε θυρίδες ή οτιδήποτε άλλο». Ανέφε- ρε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα φέρει την αναμενόμεν­η ρύθμιση στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Δημόσιο. «Εμάς, το δηλώνουμε με σαφήνεια, δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμ­ε από τους οφειλέτες που έχουν μια πρώτη κατοικία και συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά για να ικανοποιήσ­ουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, μας ενδιαφέρου­ν οι μεγαλοοφει­λέτες» ανέφερε. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «κάποιοι κάνουν κινητοποιή­σεις για να προστατεύσ­ουμε μεγαλοοφει­λέτες που χρωστούν 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν πέντε διαμερίσμα­τα απούλητα».

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν αναφέρθηκε όμως και στην τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. για την αναστολή πλειστη- ριασμών, λέγοντας ότι ουσιαστικά πρότεινε το σταμάτημα της διαδικασία­ς. Από την πλευρά της, όμως, η Ν.Δ. καταλόγισε διγλωσσία στην κυβέρνηση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο κ. Αλεξιάδης είχε δεσμευτεί ότι θα ισχύσει το ίδιο θεσμικό πλαί- σιο για τα χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να προστατευθ­εί η πρώτη κατοικία. «Το πρωί μας είπατε ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να κάνει κατασχέσει­ς αλλά τον Δεκέμβριο του 2015 μας λέγατε τα ακριβώς αντίθετα. Τι ακριβώς ισχύει; Ο Αλεξιάδης 1 ή ο Αλεξιάδης 2; Πρέπει να μας πείτε για να μάθουμε κι εμείς επιτέλους» ρώτησε ο κ. Χατζηδάκης. [SID:10589271]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece