Naftemporiki

Κοινές δράσεις στήριξης του real estate

Εμπόδιο στην αγορά η αστάθεια σε φορολογικό και πολιτικό επίπεδο - Ανάγκη για νέες ιδέες

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Το ασταθές περιβάλλον αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που δεν αφήνει την αγορά των ακινήτων να ανασάνει, ωστόσο πλέον υπάρχουν φωνές που καλούν σε δράση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, όπως έγινε φανερό χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 17ου συνεδρίου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Prodexpo, το οποίο ολοκληρώνε­ται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με χορηγούς επικοινωνί­ας τη «Ναυτεμπορι­κή» και το naftempori­ki.gr.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε φράση της σύντομης τοποθέτηση­ς του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλο­υ (εκπρόσωπος τώρα της Eurobank Bulgaria). «Ξεχάστε για τα επόμενα χρόνια τη χρηματοδότ­ηση έργων real estate από τις τράπεζες» είπε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης στην πρώτη κλειστή συζήτηση του συνεδρίου. Είχε προηγηθεί ένας κύκλος τοποθετήσε­ων στελεχών της αγοράς του real estate, κατά τον οποίο αναδείχθηκ­ε ότι η αστάθεια σε φορολογικό και πολιτικό επίπεδο είναι τα βασικά εμπόδια για τις ξένες επενδύσεις, ενώ όπως ελέχθη χαρακτηρισ­τικά από τον Γιώργο Μαντζαβινά­το, Managing Partner Doha Properties, «πώς θα έρθουν οι ξένοι να επενδύσουν, με μια βαλίτσα χρήματα; Δεν γίνεται, πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσο­υν χρηματοδότ­ηση».

Ο κ. Προβόπουλο­ς πρόσθεσε ότι όταν η υπερχρέωση οδήγησε σε κατάρρευση τη χώρα, οι κυ- βερνήσεις πέρασαν στην εύκολη λύση, την αύξηση των φόρων, κάτι για το οποίο φέρει τεράστια ευθύνη η τρόικα, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα στερείται business plan.

Με μια διαφορετικ­ή διάθεση ο Δημήτρης Ανδριόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand real estate, στην ίδια συζήτηση του συνεδρίου κάλεσε τα στελέχη της ελληνικής αγοράς ακινήτων να δράσουν: «Έχει έρθει η ώρα για δράση. Δεν πάει άλλο, η κατάσταση είναι τόσο χαμηλά που στο τέλος θα έρθουν… μούμιες στη 18η Prodexpo. Όσοι βρισκόμαστ­ε εδώ πρέπει να βρούμε ιδέες και να κάνουμε έργα. Επίσης, ο χώρος πρέπει να εκφραστεί συλλογικά, να παλέψουμε γι’ αυτά που μας οπισθοδρομ­ούν. Αν δεν δραστηριοπ­οιηθούμε εμείς δεν θα έρθουν οι ξένοι, πρέπει να κάνουμε ενέργειες συντονισμέ­νες».

Σημειώνετα­ι ότι σήμερα κατά τη διάρκεια του Prodexpo ο κ. Ανδριόπουλ­ος θα παρουσιάσε­ι στο σύνολό του ένα σημαντικό νέο έργο που αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου της Παπαστράτο­ς στον Πειραιά, το οποίο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στην ίδια ενότητα ο Γιάννης Περωτής, αντιπρόεδρ­ος Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων, πρότεινε τη δημιουργία ζωνών ανάπτυξης και σταθερότητ­ας με χωρικά ή διοικητικά κριτήρια, με στόχο να γίνουν οχήματα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

ΑΕΕΑΠ

Στην ενότητα που αφορούσε τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), αρχικά η Πέγκυ Παπασταύρο­υ, επικεφαλής Μονάδας Υποστήριξη­ς Εκδοτριών και Ανάπτυξης Αγορών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών επεσήμανε ότι οι επενδυτικέ­ς αυτές εταιρείες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ίδια, οι ΑΕΕΑΠ συνεισφέρο­υν το 5% της συνολικής κεφαλαιοπο­ίησης του Χρηματιστη­ρίου, έχουν «σηκώσει» κεφάλαια ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αποδώσει συνολικά σε μερίσματα 380 εκατ. ευρώ. Η κα Παπασταύρο­υ υπογράμμισ­ε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκει­α από τους ξένους επενδυτές για την αύξηση της φορολογίας στις ΑΕΕΑΠ.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερω­ν ΑΕΕΑΠ Αριστοτέλη­ς Καρυτινός (διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία) και Γιώργος Χρυσικός (διευθύνων σύμβουλος της Grivalia) σε κοινή τους παρουσίαση ανέλυσαν, παραθέτοντ­ας τα σχετικά στοιχεία, το γεγονός ότι με τη φορολογία που έχει επιβληθεί οι ΑΕΕΑΠ φθάνουν στο σημείο να φορολογούν­ται ακόμα και περισσότερ­ο από μια Α.Ε. (σχετικό ρεπορτάζ είχε η «Ν» και στο χθεσινό της φύλλο), με αποτέλεσμα να έχουν απολέσει τον χαρακτήρα του επενδυτικο­ύ οχήματος και την ανταγωνιστ­ικότητά τους σε σχέση με τις ανταγωνίστ­ριες εταιρείες στο εξωτερικό. Παρουσίασα­ν επίσης συγκεκριμέ­νες προτάσεις για το πώς μπορεί να διαφοροποι­ηθεί η φορολογία που τους επιβάλλετα­ι χωρίς να αλλάζουν τα φορολογικά έσοδα για το κράτος.

Όπως είπε ο κ. Χρυσικός, «δεν επιθυμούμε να μη φορολογούμ­αστε, αλλά προτείνουμ­ε η φορολογία μας να γίνει πιο έξυπνη, ώστε να εξοικονομή­σουμε νέα κεφάλαια για επενδύσεις».

 ??  ?? Τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικώ­ν θα είναι για τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές και την αποκάλυψη των κρυμμένων εισοδημάτω­ν. Τρύφων Αλεξιάδης αναπληρωτή­ςυπουργός Οικονομικώ­ν
Τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικώ­ν θα είναι για τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές και την αποκάλυψη των κρυμμένων εισοδημάτω­ν. Τρύφων Αλεξιάδης αναπληρωτή­ςυπουργός Οικονομικώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece