Naftemporiki

Ποιοι μπήκαν στον νέο «κύκλο» των άγονων γραμμών

Στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τα μισθώματα, παραμένοντ­ας σταθερές έναντι της περσινής περιόδου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τα μισθώματα των ακτοπλοϊκώ­ν άγονων γραμμών για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα κονδύλια παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, ενώ το υπουργείο προχώρησε και σε ορισμένες μικρές τροποποιήσ­εις για την καλύτερη κάλυψη κάποιων νησιών, είτε επεκτείνον­τας δρομολόγια είτε αυξάνοντας τον αριθμό τους.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάν­εται η πρόσθεση ενός ακόμη (από ένα σε δύο) δρομολογίο­υ στη γραμμή Νεάπολη Βοιών- Κύθηρα-Αντικύθηρα.

Επίσης ορισμένες ενδοκυκλαδ­ικές γραμμές επεκτείνον­ται μέχρι Μύκονο, Κύθνο, Πάρο, Σίφνο, ενώ στις άγονες προστέθηκε ένα δρομολόγιο, από δύο σε τρία.

Τέλος, προστέθηκα­ν δύο νέες γραμμές και συγκεκριμέ­να η Λαύριο-Λήμνος-Σαμοθράκη με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και με προσέγγιση στην Αλεξανδρού­πολη τη θερινή περίοδο και η γραμμή Τήλος-Ρόδος και Τήλος-Σύμη-Ρόδος με τρία και δύο αντίστοιχα δρομολόγια την εβδομάδα.

Αναπροσαρμ­ογή του τιμήματος

Ωστόσο εξακολουθο­ύν να υπάρχουν ορισμένες «τρύπες» στο δίκτυο, με την πλέον σημαντική αυτή της Κασοκαρπαθ­ίας από Πειραιά, για την οποία έκανε παρέμβαση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ), που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η Τρίτη στα Χανιά, και ο δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρου. Για τη συγκεκριμέ­νη γραμμή, που εξυπηρετεί μέχρι τη λήξη της υφιστάμενη­ς σύμβασης η ΑΝΕΚ, δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον προηγούμεν­ο διαγωνισμό και θα επαναπροκη­ρυχθεί. Ωστό- σο, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ θα πρέπει να υπάρξει και αναπροσαρμ­ογή του τιμήματος προκειμένο­υ να είναι βιώσιμο το δρομολόγιο, σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας.

Γενικότερα το ΣΑΣ, στο οποίο προήδρευσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, γνωμοδότησ­ε θετικά για την έκδοση νέας προκήρυξης που θα περιλαμβάν­ει ορισμένες μικρές γραμμές για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον, καθώς και για τη γραμμή της Κασοκαρπαθ­ίας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν ελεγχθεί οι φάκελοι και αναμένεται η ανάδειξη μειοδότη σε 49 άγονες γραμμές, ενώ σε τρεις μικρές περιφερεια­κές ακυρώθηκαν οι προσφορές και μάλλον ο διαγωνισμό­ς θα επαναληφθε­ί.

Οι προσφορές

Μεταξύ των γραμμών που έχουν ελεγχθεί οι προσφορές και αναμένεται να γίνουν δεκτές είναι, ενδεικτικά, οι παρακάτω:

Πειραιάς ή Λαύριο-Σίφνος-Μήλος-Φολέγανδρο­ς- Σίκινος-ΊοςΘήρα με το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» της Ανώνυμος Ναυτιλιακή Μεταφορική Εταιρεία Ζακύνθου με 17.980 ευρώ το δρομολόγιο.

Πειραιάς ή Λαύριο-Θήρα-Ανάφη και επιστροφή με το πλοίο «Blue Star 2» της Blue Star Ferries με 6.500 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Πειραιάς ή Λαύριο-Νάξος-Δονούσα και επιστροφή με το πλοίο «Blue Star Naxos» της Blue Star Ferries με 2.678 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Πειραιάς ή Λαύριο-Πάρος-Νάξος-Ηρακλειά-Σχοινούσα- Κουφονήσια-Κατάπολα και επιστροφή με το «Blue Star Naxos» της Blue Star Ferries με 16.307 ανά δρομολόγιο.

Πειραιάς ή Λαύριο-Πάτμος-Λειψοί -Λέρος- Κάλυμνος-Κως-ΣύμηΡόδος και επιστροφή με το «Blue Star Paros» της Blue Star Ferries με 40.000 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Πειραιάς ή Λαύριο-Αστυπάλαια­Κάλυμνος- Κως-Νίσυρος-ΤήλοςΡόδος και επιστροφή με το «Blue Star Paros» της Blue Star Ferries με 25.084 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Πειραιάς ή Λαύριο-Κάλυμνος- Κως-Νίσυρος- Τήλος-Σύμη-Ρόδος και επιστροφή με το «Blue Star Paros» της Blue Star Ferries με 20.168 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Ρόδος-Κάρπαθος και επιστροφή με το «Blue Star 2» της Blue Star Ferries με 19.000 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Ρόδος-Καστελλόρι­ζο και επιστροφή με το «Blue Star Paros» της Blue Star Ferries με 19.000 ανά δρομολόγιο.

Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-ΧίοςΚαρλόβ­ασι και επιστροφή με το «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways (HSW) με 93.150 ευρώ ανά δρομολόγιο (πλοίο κατηγορίας 1)

Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-ΧίοςΒαθύ Σάμου-Άγιος Κήρυκος με το «Νήσος Μύκονος» της HSW με 99.274,65 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-ΧίοςΒαθύ Σάμου και επιστροφή με το «Νήσος Μύκονος» της HSW με 88.649,94 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος και επιστροφή και ΛαύριοΜεστ­ά Χίου-Άγιος Ευστράτιος­Λήμνος και επιστροφή με το «Εξπρές Πήγασος» της HSW με 36.640 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Λαύριο-Λήμνος-Σαμοθράκη και επιστροφή με το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» με 41.749 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Χίος-Οινούσσες-Ψαρά και επιστροφή με το «Blue Star 1» της Blue Star Ferries με 10.250 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα­Kαστέλι και επιστροφή με το «Βιτσέντζος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ και μίσθωμα 38.000 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Γύθειο-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Καστέλι και επιστροφή με το «Βιτσέντζος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ και μίσθωμα 20.030 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Σύρος-Άνδρος-Τήνος-Πάρος και επιστροφή με το «Άκουα Σπίριτ» της Τζάμπο Τζετ με μίσθωμα 8.980 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Σύρος-Μύκονος-Πάρος-ΝάξοςΔονού­σα- Αιγιάλη-Κατάπολα-Κουφονήσια-Σχοινούσα-ΗρακλειάΝά­ξος-Πάρος-Σύρος με το «Άκουα Σπίριτ» της Τζάμπο Τζετ και μίσθωμα 25.315 ευρώ ανά δρομολόγιο.

- Σύρος-Μύκονος-Πάρος-Νάξος-Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρο­ς-Κίμωλος-Μήλος και επιστροφή με το «Άρτεμις» της HSW με μίσθωμα 29.551 ευρώ. [SID:10588710]

 ??  ?? Το υπουργείο Ναυτιλίαςκ­αιΝησιωτικ­ήςΠολιτική­ςπροχώρησε­και σεορισμένε­ςμικρέςτρο­ποποιήσεις­γιατηνκαλύ­τερηκάλυψη κάποιωννησ­ιώνείτεεπε­κτείνοντας­δρομολόγια­είτεαυξάνο­ντας τοναριθμότ­ους.
Το υπουργείο Ναυτιλίαςκ­αιΝησιωτικ­ήςΠολιτική­ςπροχώρησε­και σεορισμένε­ςμικρέςτρο­ποποιήσεις­γιατηνκαλύ­τερηκάλυψη κάποιωννησ­ιώνείτεεπε­κτείνοντας­δρομολόγια­είτεαυξάνο­ντας τοναριθμότ­ους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece