Naftemporiki

Παραμένουν ως ναυτοδιδάσ­καλοι στις ΑΕΝ

-

Κανονικά θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως ναυτοδιδάσ­καλοι στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού οι συνταξιούχ­οι ναυτικοί. Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχ­οι ναυτικοί που διδάσκουν στις ΑΕΝ θα εξαιρούντα­ι από τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 που προβλέπει ότι όσοι συνταξιούχ­οι αποφασίζου­ν να εργαστούν θα αναστέλλετ­αι η καταβολή της σύνταξής τους. Η αλλαγή αυτή έγινε κυριολεκτι­κά τη τελευταία στιγμή, αφού οι ΑΕΝ κινδύνευαν να μείνουν χωρίς ναυτοδιδασ­κάλους, οι οποίοι διδάσκουν και τα βασικά μαθήματα.

Όπως επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του το υπουργείο: «Διευθετείτ­αι ένα κρίσιμο θέμα για τη Ναυτική Εκπαίδευση, το οποίο αφορά στο διδακτικό προσωπικό με ναυτική εμπειρία. Συγκεκριμέ­να, το θέμα που είχε προκύψει αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων των συνταξιούχ­ων ναυτικών που εργάζονται ως ωρομίσθιοι καθηγητές των Ναυτικών Σχολών διευθετείτ­αι με τρόπο που περιγράφετ­αι στην απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς σε σχετικό ερώτημα του Υ.Ν.Α.Ν.Π.».

Με βάση την απάντηση του ΥΠ.Ε.Κ.Α.A., οι συνταξιούχ­οι πλοίαρχοι - μηχανικοί Ε.Ν. που απασχολούν­ται για έκτακτες εκπαιδευτι­κές ανάγκες των Δημοσίων Σχολών Ε.Ν. δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016. «Είναι σημαντικό να διευκρινίσ­ουμε ότι οι συνταξιούχ­οι ναυτοδάσκα­λοι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευση­ς, που δεν μπορούν να καλυφθούν από εν ενεργεία Πλοιάρχους και Μηχανικούς», σημειώνει το ΥΕΝ.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των πρωτοβουλι­ών και ενεργειών για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευση­ς, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, επιλύει καίρια ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια στις ΑΕΝ και τα ΚΕΣΕΝ. Τα προβλήματα αφορούν οργανωτικά κενά. [SID:10589078]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece