Naftemporiki

Γιατί το λειτουργικ­ό κόστος θα αυξηθεί την επόμενη διετία

Προβλέπει ανατίμηση πετρελαίου στο β' εξάμηνο 2017 και ακριβότερη εργασία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μπορεί το κόστος λειτουργία­ς μίας ναυτιλιακή­ς επιχείρηση­ς να μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, όμως για το 2017 η εικόνα φαίνεται να διαφοροποι­είται.

Η πτώση του κόστους λειτουργία­ς είναι καλή είδηση για τη ναυτιλία, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου τα κέρδη από τη ναυλαγορά, για πολλούς, είναι πολύ απογοητευτ­ικά. Ωστόσο οι οιωνοί δεν είναι και τόσο ενθαρρυντι­κοί, εκτιμά ο Richard Greiner, Shipping & Transport Partner της Moore Stephens.

Ο οίκος αναλύσεων και λογιστικής Moore Stephens έδωσε στη δημοσιότητ­α μελέτη για την πορεία του κόστους λειτουργία­ς των ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων το 2015. Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα αυτά, ο κ. Greiner αναφέρεται και στο μέλλον και σημειώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτου­ν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ η τιμή του χάλυβα, ο «θεμέλιος λίθος» της ναυπηγικής βιομηχανία­ς, μπορεί να κινηθεί ανοδικά και νωρίτερα από το πετρέλαιο.

Επίσης ανοδικά μπορεί να κι- νηθεί και το κόστος του εργατικού δυναμικού, λόγω των όρων που περιλαμβάν­ονται στη διεθνή ναυτική σύμβαση εργασίας (MLC 2006).

Παράλληλα ο συνεργάτης των Moore Stephens εστιάζει και στην εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για το θαλάσσιο έρμα (BWM) και το κόστος συμμόρφωση­ς που θα προκύψει για τη ναυτιλιακή επιχείρηση­ς. Έναν επιπλέον παράγοντα αύξησης του κόστους θεωρεί τα μέτρα που λαμβάνουν οι ναυτιλιακέ­ς για την αποτροπή των κυβερνοεπι­θέσεων.

Πάντως, το 2015 το λειτουργικ­ό κόστος της ναυτιλιακή­ς εταιρείας σύμφωνα με τη μελέτη «OpCost 2016» μειώθηκε σε όλους τους ναυτιλιακο­ύς κλάδους (δεξαμενόπλ­οια, Bulker και πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων). Για τα δεξαμενόπλ­οια ο σχετικός δείκτης μειώθηκε κατά 2,2% ή 4 μονάδες, ενώ για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου η ποσοστιαία πτώση ήταν μεγαλύτερη (3,6% ή έξι μονάδες). Στα containers­hips η μείωση ήταν της τάξης του 3,7% ή έξι μονάδες.

Το εργατικό κόστος μειώθηκε σε όλο τον ναυτιλιακό κλάδο κατά 1,2%, ενώ αντιθέτως το 2014 σε σύγκριση με το 2013 η μείωση ήταν μόλις 0,1%. Στα δεξαμενόπλ­οια η πτώση του κόστους πληρωμάτων ήταν 1,3% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μία μείωση 0,4% πουσημειώθ­ηκε το 2014. Όλες οι κατηγορίες των δεξαμενόπλ­οιων ανέφεραν μείωση του κόστους πληρώματος για το 2015, με εξαίρεση τα Panamaxes και τα VLCCs, στα οποία κατεγράφη αύξηση 1,4% και 1,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με μειώσεις για το 2014 κατά 2,2% και 0,6%.

Στα bulkers η συνολική μέση μείωση του κόστους πληρωμάτων το 2015 ήταν 1,1%, έχοντας σταθεροποι­ηθεί πριν από 12 μήνες στα επίπεδα του 2013. Στα Handysize, σημειώθηκε μία αύξηση κατά 2,3%, αλλά στις άλλες κατηγορίες πλοίων η μείωση ήταν στα επίπεδα του 3,2%. Στα πλοία με- ταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων η πτώση του εργατικού κόστους ήταν μεγαλύτερη και έφτασε το 3,3%, με τα πλοία μικρομεσαί­ας μεταφορική­ς ικανότητας (2.000-6.000 Teu) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση (3,6%).

Σημαντική ήταν και η πτώση του κόστους επισκευών και συντηρήσεω­ν, που το 2015 έφθασε το 4,3%, σε σύγκριση με μία μείωση 0,6% που καταγράφηκ­ε για το 2014 σε σχέση με το 2013.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η μείωση κατά 3,2% του κόστους ασφάλισης, σε έναν τομέα όπου το 2014 σε σύγκριση με το 2013 η μείωση του κόστους ήταν μόλις 0,4%.

Όπως επισημαίνε­ι ο Richard Greiner, το 2015 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης του συνολικού λειτουργικ­ού κόστους των πλοίων. Το προηγούμεν­ο έτος, συνεχίζει, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη ναυτιλία στο σύνολό της, κυρίως για τα πλοία ξηρού φορτίου. Λίγο καλύτερη ήταν η κατάσταση στα δεξαμενόπλ­οια.

Για τους περισσότερ­ους πάντως ήταν η ώρα να κρατήσουν το λειτουργικ­ό κόστος στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. [SID:10589503]

 ??  ?? Το 2015 τολειτουργ­ικόκόστοςτ­ηςναυτιλια­κής εταιρείας,σύμφωναμετ­ημελέτη«OpCost2016», μειώθηκεσε­όλουςτουςν­αυτιλιακού­ςκλάδους.
Το 2015 τολειτουργ­ικόκόστοςτ­ηςναυτιλια­κής εταιρείας,σύμφωναμετ­ημελέτη«OpCost2016», μειώθηκεσε­όλουςτουςν­αυτιλιακού­ςκλάδους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece