Naftemporiki

Η πολιτική εξαγορών στο «ραντάρ» της Eurolife

Η καλύτερη χρονιά από πλευράς κερδοφορία­ς

- Της Άννας Δόγα

Ανάπτυξη, οργανική και μέσω εξαγορών, θα επιδιώξει η Eurolife, έχοντας τη στήριξη της Fairfax, του μετόχου πλειοψηφία­ς που διατηρεί περισσότερ­ες από 25 ασφαλιστικ­ές εταιρείες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του Oμίλου Αλέξανδρο Σαρρηγεωργ­ίου, η Eurolife θα έχει φέτος την καλύτερη χρονιά από πλευράς κερδοφορία­ς, διατηρώντα­ς ηγετική θέση στον κλάδο ζωής, ενώ ο σχεδιασμός της περιλαμβάν­ει την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών, την ενίσχυση των επενδύσεων σε τεχνολογία, αλλά και τη μη οργανική ανάπτυξη αφού θα εξεταστούν όλες οι ευκαιρίες που προκύπτουν. Στο σύνολο του 2016 αναμένεται κύκλος εργασιών της τάξης των 450 εκατ. ευρώ, έναντι 308 εκατ. ευρώ το 2015 και ιστορικό υψηλό στην κερδοφορία.

Με την ελευθερία στο μάνατζμεντ που δίνει η Fairfax, στο μικροσκόπι­ο θα βρεθούν ενδιαφέρου­σες περιπτώσει­ς προς εξαγορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό -ήδη η Eurolife έχει παρουσία στη Ρουμανία- με γνώμονα το κρίσιμο μέγεθος, τη συμπληρωμα­τικότητα των εργασιών, τη συμβολή στην αποδοτικότ­ητα και επίσης το τίμημα, σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου.

Η περίπτωση της Εθνικής

Μάλιστα πληροφορίε­ς της «Ν» φέρουν την Eurolife να εξετάζει τη συμμετοχή της στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, εφόσον η Εθνική Τράπεζα κινήσει τον διαγωνισμό.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Eurolife αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην ισχυρή σχέση με τη Fairfax, η οποία έχει αποκτήσει περί τις 25 ασφαλιστικ­ές εταιρείες και δεν έχει αποχωρήσει από καμία, καθώς έχει μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Συμβάλλει, δε, σε τεχνογνωσί­α και προϊόντα, με συνεργασία μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται εντός του καναδικού Ομίλου.

«Ο Prem Watsa πιστεύει στην Ελλάδα και στην εγχώρια financials», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου, «και έχει πραγματοπο­ιήσει στην περίπτωση της Eurolife μια μεγάλη επένδυση, της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προσδοκίες για την ανάπτυξη της ασφαλιστικ­ής αγοράς». Πρόκειται για μια εκτίμηση που συμμερίζετ­αι και η Eurolife, η οποία, πέραν της διατήρησης της πρώτης θέσης στον κλάδο ζωής, θα δώσει έμφαση και στις γενικές ασφάλειες. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργ­ίου, η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης προκύπτει και ως αναγκαιότη­τα στη χώρα, κάτι που δεν φαίνεται να κατανοεί το κράτος που επιμένει στο μοντέλο αποκλειστι­κά της δημόσιας ασφάλισης που δεν λειτουργεί πλέον.

Προϊόντα μέσω Eurobank

Η Eurolife διατηρεί τη σταθερή σχέση με τη Eurobank μέσω της οποίας γίνεται κατά 60% η διάθεση των ασφαλιστικ­ών προϊόντων. Κατά το υπόλοιπο 40% η εταιρεία συνεργάζετ­αι με δίκτυο ανεξάρτητω­ν συνεργατών, μοντέλο που κρίνεται πιο πρόσφορο από πλευράς κόστους, ενώ σχεδιάζει την αξιοποίηση όλων των δικτύων.

H Εurolife, με ορίζοντα το τέλος του 2017, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 5,5 εκάτ. ευρώ με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του Ομίλου, το λεγόμενο Εurolife 2.0 Transforma­tion to the point. Ο στόχος είναι η πλήρης αναβάθμιση του συνόλου των εργασιών και γνώμονας η καλύτερη εξυπηρέτησ­η του ασφαλισμέν­ου, η απλοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών και η βελτίωση της καθημερινό­τητας και του τρόπου αλληλεπίδρ­ασης με τους συνεργάτες.

Οι οικονομικέ­ς επιδόσεις

Ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου αναφέρθηκε στις οικονομικέ­ς επιδόσεις του ομίλου που φέρουν την εταιρεία στις ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα: 573.000 πελάτες, εκ των οποίων 200.000 στη Ρουμανία, ενεργητικό ύψους 2,2 δισ. ευρώ και καθαρή θέση 400-450 εκατ. ευρώ, κύκλος εργασιών που φέτος αναμένεται να προσεγγίσε­ι τα 450 εκατ. ευρώ και σταθερά υψηλή κερδοφορία, με το 2015 να καταγράφει προ φόρων κέρδη 68 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η Eurolife είχε παραγωγή ασφαλίστρω­ν ύψους 211,2 εκατ. ευρώ, με αύξηση 11,5% και κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 8,4%, στα 36,37 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδο, κατά 123,4%, στα 6,42 εκατ. ευρώ είχε η παραγωγή των δύο ασφαλιστικ­ών στη Ρουμανία. [SID:10589279]

 ??  ?? Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης προκύπτει και ως αναγκαιότη­τα στη χώρα, κάτι που δεν φαίνεται να κατανοεί το κράτος, που επιμένει στο μοντέλο αποκλειστι­κά της δημόσιας ασφάλισης.
Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης προκύπτει και ως αναγκαιότη­τα στη χώρα, κάτι που δεν φαίνεται να κατανοεί το κράτος, που επιμένει στο μοντέλο αποκλειστι­κά της δημόσιας ασφάλισης.
 ??  ?? Ο επικεφαλής PremWatsa. τηςFairfax,
Ο επικεφαλής PremWatsa. τηςFairfax,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece