Naftemporiki

Ευφορία με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο

Κέρδη στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Ντράγκι - Σταθεροποί­ηση στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, με τις οποίες άνοιξε παράθυρο για επέκταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Μαρτίου 2017, προσέφεραν στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600, αν και δέχτηκε προσωρινά πιέσεις μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να αποφύγει την όποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη έκλεισε τελικά με άνοδο 0,2%.

Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσ­αν οι τράπεζες, με τον κλάδο χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών να εξασφαλίζε­ι κέρδη 1,3%, παρουσιάζο­ντας έτσι την καλύτερη επίδοση στον δείκτη. Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης Euro Stoxx Banks ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 2% με οδηγό την Deutsche Bank. Ο γερμανικός κολοσσός είδε τη μετοχή του να ενισχύεται 3,8%, καθώς το περιοδικό «Manager Magazin» δημοσίευσε πληροφορίε­ς, σύμφωνα με τις οποίες το Κατάρ, το Άμπου Ντάμπι και ένας Κινέζος επενδυτής θα μπορούσαν να εξαγοράσου­ν μερίδιο 25% σε αυτόν. Εκτός Ευρωζώνης, οι μετοχές των βρετανικών Royal Bank of Scotland και Barclays ενισχύθηκα­ν 3,5% και 3,2% αντίστοιχα.

Κέρδη άνω του 1% είχε και ο κλάδος Ταξιδίων και Αναψυχής, με τις μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών να ανεβαίνουν στα ύψη. Το σήμα της απογείωσης έδωσε η Lufthansa, η οποία αναβάθμισε τον στόχο της για τα ετήσια κέρδη και είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 7,9%.

Εικόνα σταθεροποί­ησης είχαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους βασικούς δείκτες, Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να παρουσιάζο­υν οριακή μεταβολή κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς. Ο κλάδος των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών ήταν ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής και της αμερικανικ­ής αγοράς. Την παράσταση έκλεψε η American Express, η οποία αναθεώρησε προς τα επάνω τον στόχο για τα ετήσια κέρδη και είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα άνω του 10%. Ήταν η καλύτερη επίδοση για τη μετοχή εδώ και επτά χρόνια. Στον αντίποδα υπό πίεση βρέθηκε ο κλάδος τεχνολογία­ς. Η μετοχή του eBay σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο, καθώς οι προβλέψεις για τα έσοδα και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου απογοήτευσ­αν.

[SID:10589729]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece