Naftemporiki

Σε χαμηλά τετραμήνου το ευρώ

Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά τετραμήνου έναντι του δολαρίου, με τη διολίσθηση του ενιαίου νομίσματος να συμβάλει στην ενίσχυση του δείκτη δολαρίου σε υψηλά επταμήνου, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν συζήτησε τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου δεν συζήτησε ούτε τη λήξη τη προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ, αλλά ούτε και την παράτασή του, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική, αφήνοντας παράθυρο για νέα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η στάση της ΕΚΤ οδήγησε το ευρώ έως και το 1,0935 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιουνίου και παρότι αρχικά είχε αναρριχηθε­ί σε υψηλά εβδομάδας, πάνω από το 1,10. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στο 98,241, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να πλησιάζει τα 104 γιεν. Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε εκ νέου η στερλίνα, υποχωρώντα­ς κοντά στο 1,22 έναντι του δολαρίου, αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέκλεισε διαπραγματ­εύσεις μεταξύ της Βρετανίας και των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit κατά την πρώτη σύνοδο με συμμετοχή της Αγγλίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι. Το ευρώ υποχωρούσε οριακά έναντι της στερλίνας, με την ισοτιμία του λίγο πάνω από τις 89 πένες.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, το πέσο Μεξικού ενισχύθηκε σε υψηλά έξι εβδομάδων, στα 18,455 έναντι του δολαρίου, αφότου μετά την ολοκλήρωση του debate oι δημοσκοπήσ­εις έδιναν προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επικαλούμε­νη τη διολίσθηση της λίρας, διατήρησε αμετάβλητα χθες τα επιτόκια, τηρώντας στάση αναμονής, έπειτα από επτά διαδοχικού­ς μήνες μειώσεων στο κόστος δανεισμού και τις επανειλημμ­ένες εκκλήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για φθηνότερη πίστωση. Η λίρα έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, καθώς οι κινήσεις του προέδρου Ερντογάν για διεύρυνση των εξουσιών του εντείνουν το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητ­ας.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το overnight επιτόκιο δανεισμού στο 8,25%. Σε σχετική ερώτηση 14 εκ 15 οικονομολό­γων ανέμεναν μείωση, με τους περισσοτέρ­ους κατά 25 μονάδες βάσης. [SID:10588983]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece