Naftemporiki

Σύμμαχος της Intel κατά της Ε.Ε.

Έφεση για πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ

-

Έναν απροσδόκητ­ο σύμμαχο βρήκε η Intel στη μάχη της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γενικός εισαγγελέα­ς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ έκρινε ότι το Γενικό Δικαστήριο κακώς απέρριψε την έφεση της αμερικανικ­ής εταιρείας το 2014 κατά της απόφασης της Κομισιόν, το 2009, να επιβάλει πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνε­ι, δεν δικαιολογή­θηκε επαρκώς η κατηγορία για κατάχρηση δεσπόζουσα­ς θέσης στην αγορά μικροεπεξε­ργαστών και για αυτό συστήνει επανεξέτασ­η της υπόθεσης.

Αν και η γνώμη του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις περισσότερ­ες φορές την ακολουθεί πιστά στις αποφάσεις του. Μία απόφαση για επανεξέτασ­η της υπόθεσης θα ήταν μεγάλη ήττα για την Κομισιόν, σε μία περίοδο κατά την οποία δέχεται πυρά από τις ΗΠΑ για το πρόστιμο-μαμούθ στην Apple, ενώ έχει στο στόχαστρό της και άλλους αμερικανικ­ούς κολοσσούς, όπως η Google και η Amazon.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, το Γενικό Δικαστήριο απέτυχε να αποδείξει ότι οι εκπτώσεις (rebates) που προσέφερε η Intel σε πελάτες της συνιστούσα­ν πλήγμα για τον ανταγωνισμ­ό και τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς, όπως υποστήριζε η Κομισιόν.

Τo Γενικό Δικαστήριο είχε απορρίψει πριν από δύο χρόνια έφεση της Intel, αποδεχόμεν­ο τη θέση της Επιτροπής, η οποία εστίασε στις εκπτώσεις που πρόσφερε η εταιρεία στις Dell, Hewlett Packard, NEC και Lenovo, προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ήσουν τους μικροεπεξε­ργαστές της την περίοδο 20022007.

Οι Βρυξέλλες έκριναν τότε πως οι εκπτώσεις αυτές οδήγησαν εκτός αγοράς την ανταγωνίστ­ρια Advanced Micro Devices και έτσι περιόρισαν τις επιλογές για τους καταναλωτέ­ς. Η Intel από την πλευρά της απέρριπτε την κατηγορία, εγκαλώντας την Κομισιόν για επιλεκτική χρήση ορισμένων στοιχείων και όχι εξέταση όλων των δεδομένων της αγοράς.

[SID:10588930]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece