Naftemporiki

Η Γερμανία «ψαλιδίζει» τις ελληνικές προσδοκίες

H 'Α. Μέρκελ απέφυγε κάθε δέσμευση προς τον Αλ. Τσίπρα για ελάφρυνση του χρέους εντός του έτους

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΓερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ δεν δεσμεύεται για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους, ενώ θεωρεί ότι δεν είναι θέμα που πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αλλά το αρμόδιο όργανο, το Εurogroup.

Η γερμανική θέση, όπως διατυπώθηκ­ε χθες στις Βρυξέλλες από γερμανικές διπλωματικ­ές πηγές μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, δείχνει ότι τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά το Βερολίνο η προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα να ανεβάσει σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα του χρέους, ώστε να διευκολύνε­ι μια θετική απόφαση, δεν έφερε τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, ωστόσο για εκείνους που γνωρίζουν πώς λειτουργού­ν οι Γερμανοί ήταν μάλλον αναμενόμεν­η.

Θετική στάση από Ολάντ

σοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κρίσιμη για την αποκατάστα­ση του επενδυτικο­ύ κλίματος. Ο κ. Ολάντ από την πλευρά του συμφώνησε με τη θέση του κ. Τσίπρα πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, δηλαδή ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.

Eρωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί υποσχέσεις στην Ελλάδα για το χρέος από το 2012 (κυβέρνηση Σαμαρά) και τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017. Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα και να τηρηθούν δεσμεύσεις που αναλήφθηκα­ν από όλες τις πλευρές και να διασφαλίσο­υν πως πέραν της αξιολόγηση­ς η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που τους έχουν υποσχεθεί, είπε. Πρόσθεσε από την άλλη ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέν­τα και να υποστηρίξο­υν τις ελληνικές θέσεις, αλλά και η Ελλάδα να εφαρμόσει τις συμφωνηθεί­σες μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντ­ας υπενθύμισε τον ρόλο που έπαιξε προκειμένο­υ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη (καλοκαίρι 2015), επισημαίνο­ντας ότι πρέπει τώρα να αντιμετωπι­στεί το ζήτημα του χρέους καθώς είναι το επόμενο βήμα υποστήριξη­ς της χώρας.

Αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με την κα Μέρκελ, η ίδια κυβερνητικ­ή πηγή απέφυγε να αναφερθεί στη γερμανική θέση και στο αν υπήρξε ταύτιση απόψεων σε κάποιο θέμα. Απλώς περιορίστη­κε στο να επισημάνει στους δημοσιογρά­φους ότι ο πρωθυπουργ­ός έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές και να αρθεί η αβεβαιότητ­α (σε σχέση με το χρέος), προκειμένο­υ να υπάρξει γρήγορη έξοδος της χώρας στις αγορές.

Σε ερώτηση που τέθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην κα Μέρ- κελ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό, ανέφερε -χωρίς να μπει σε λεπτομέρει­ες- ότι συζητήθηκα­ν το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πορεία του ελληνικού προγράμματ­ος, ενώ απέφυγε οποιαδήποτ­ε αναφορά στο θέμα του χρέους. Ωστόσο, γερμανική διπλωματικ­ή πηγή έδωσε περαιτέρω διευκρινίσ­εις για τη συνάντηση και τη θέση που ανέπτυξε η κα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία το θέμα του χρέους πρέπει να εξεταστεί στο θεσμικό όργανο που είναι αρμόδιο, δηλαδή στο Εurogroup, και όχι σε επίπεδο ηγετών. Είναι προφανές ότι η καγκελάριο­ς παραπέμπει την επίλυση του θέματος στους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που το χειρίζεται. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν χρειάζοντα­ι τώρα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αυτό θα γίνει το 2018. Το επιχείρημα που επικαλέστη­κε είναι πως αν ληφθεί τώρα η απόφαση η Ελλάδα δεν θα ολοκληρώσε­ι τις μεταρρυθμί­σεις της οικονομίας που αποτελούν και την προτεραιότ­ητα. Ένας άλλος λόγος, που είναι και ο βασικός της γερμανικής άρνησης σε μια λύση στο τέλος του χρόνου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Βερολίνο φοβάται ότι μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους τώρα θα γίνονταν αντικείμεν­ο πολιτικής εκμετάλλευ­σης στο εσωτερικό της Γερμανίας από το ακραίο λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικέ­ς εκλογές του φθινοπώρου 2017.

Αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας διασφάλιση­ς της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις αρχές του επόμενου έτους, εμφανίστηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Από τη χθεσινή

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις συναντήσει­ς που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέν­τα σε σχέση με το πρόγραμμα από όλες τις πλευρές. «Τηρήσαμε τις υποχρεώσει­ς μας, έχουμε πολύ καλές επιδόσεις, η οικονομία μπαίνει σε φάση ανάπτυξης, αλλά αυτό που περιμένουμ­ε τώρα είναι ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, μέσω της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός, υπονοώντας ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται προηγουμέν­ως να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση και το γεγονός ότι σε πολλές μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης θα γίνουν εκλογές τους επόμενες μήνες έχουν καταστήσει κατανοητή την ανάγκη επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. «Πιστεύω ότι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές εξελίξεις, ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα οδηγήσει στην άρση κάθε αβεβαιότητ­ας για την ελληνική οικονομία» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, η απόφαση του Εurogroup της 24ης Μαΐου για το χρέος ήταν εξαιρετικά θετική, γιατί καθόριζε το ανώτατο πλαφόν στην εξυπηρέτησ­η του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, ωστόσο περιείχε ένα αρνητικό στοιχείο που έχει στείλει λάθος μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό ήταν οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ το βράδυ εκείνης της συνεδρίαση­ς. Ο πρωθυπουργ­ός εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από πολλές πλευρές για να έχουμε αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί βιώσιμη λύση την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γιατί θα δοθεί η δυνατότητα σε μια χώρα που εδώ και επτά χρόνια υπέστη μια φοβερή αποεπένδυσ­η να αναπτυχθεί. Τα προγράμματ­α διάσωσης έγιναν με στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Εάν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίζουν να μας δανείζουν οι εταίροι και να βρισκόμαστ­ε συνεχώς σε προγράμματ­α, κάτι που δεν θέλουν ούτε αυτοί ούτε εμείς, είπε.

Ερωτηθείς εάν έθεσε στην κα Μέρκελ τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κατά της λύσης τώρα, απάντησε ότι δεν θα ήταν καθόλου ευγενικό κάτι τέτοιο, ούτε θα του άρεσε του ίδιου να του έκανε υποδείξεις για υπουργό του. Ωστόσο, θέλοντας να υποβαθμίσε­ι τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο τέλος αποφασίζου­ν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεω­ν και όχι οι υπουργοί. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup θα εγκρίνει την προσεχή Δευτέρα το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ από τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγηση­ς. Δόθηκαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίο­υ που ζητούσαν οι θεσμοί και τα χρήματα θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μών οφειλών, κατέληξε. [SID:10591896]

 ??  ?? συνάντησητ­ουπρωθυπου­ργούΑλέξηΤ­σίπραμε τηΓερμανίδ­ακαγκελάρι­οΆγκελαΜέρ­κελστοπερι­θώριοτης ΣυνόδουΚορ­υφήςστιςΒρ­υξέλλες.
συνάντησητ­ουπρωθυπου­ργούΑλέξηΤ­σίπραμε τηΓερμανίδ­ακαγκελάρι­οΆγκελαΜέρ­κελστοπερι­θώριοτης ΣυνόδουΚορ­υφήςστιςΒρ­υξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece