Naftemporiki

Τώρα αρχίζουν τα «δύσκολα» στη διαπραγμάτ­ευση

Κλειστά επαγγέλματ­α, εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, νέα φορολογική αρχή, Δημόσιο, εργασιακά

- Του Θάνου Τσίρου

Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσε­ι την εκταμίευση της δόσης των 2,7 δισ. ευρώ μετά και τις διευκρινίσ­εις που δόθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των επαφών με τους θεσμούς, η διαπραγμάτ­ευση μπαίνει από αύριο στα «δύσκολα». Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκ­ου να αναμένεται σήμερα στην Αθήνα και να παρευρίσκε­ται στον αυριανό κύκλο επαφών, ο κυριακάτικ­ος γύρος των διαβουλεύσ­εων θα φέρει στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και άλλα κυβερνητικ­ά στελέχη πέραν από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Γιώργο Χουλιαράκη, που αποτελούν και τα μόνιμα μέλη της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας.

Ήδη ανακοινώθη­κε πως η Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ESM στις 25 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εγκρίνει τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Μία μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσε­ι το Euro Working Group, που αναμένεται να αποδεσμεύσ­ει και την υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ, που σχετιζόταν με την πορεία της αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Δηλαδή, το δ.σ. του ΕΜS αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το εξαιρετικά «πυκνό» πρόγραμμα της αυριανής ημέρας περιλαμβάν­ει κατά σειρά: τα κλειστά επαγγέλματ­α, τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, τη λειτουργία της ανεξάρτητη­ς φορολογική­ς αρχής που θα διαδεχθεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τις μεταρρυθμί­σεις του δημόσιου τομέα (όπου θα συζητηθεί το θέμα της κινητικότη­τας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των ειδικών μισθολογίω­ν) και τα εργασιακά. Για τις 11:00 το πρωί είναι προγραμματ­ισμένο το επίσημο «άνοιγμα» των διαπραγματ­εύσεων της β’ αξιολόγηση­ς όπου και θα καθοριστεί το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου επαφών, το οποίο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, εκτός απροόπτου. Θα ακολουθήσε­ι η πρώτη συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτ­ων υπό τους υπουργούς Οικονομικώ­ν και Οικονομίας. Η λίστα με τα προαπαιτού­μενα της β’ αξιολόγηση­ς περιλαμβάν­ει πολλά για το επιχειρημα­τικό περιβάλλον:

Να συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας οδικός χάρτης για την απελευθέρω­ση των «προστατευμ­ένων» δραστηριοτ­ήτων των μηχανικών.

Να υιοθετηθεί η προβλεπόμε­νη νομοθεσία με βάση τον οδικό χάρτη μεταρρύθμι­σης των επενδυτικώ­ν αδειών.

Την υιοθέτηση νομοθεσίας των one-stop shops για επιχειρήσε­ις.

Την υιοθέτηση των μέτρων που απομένουν και τα οποία κρίνονται αναγκαία για την ολοκληρωτι­κή εφαρμογή των επιλεκτικώ­ν μεταρρυθμί­σεων σε ανταγωνισμ­ό, επενδυτικέ­ς άδειες και διοικητικά βάρη που εντοπίστηκ­αν στον πρώτο γύρο της εκ των υστέρων αξιολόγηση­ς των επιπτώσεων. Σε ευρύ κύκλο θα γίνει η διαπραγμάτ­ευση για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό των δανειοληπτ­ών με ληξιπρόθεσ­μα χρέη. «Σφήνα» στη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα -δεδομένου ότι δεν αποτελεί προαπαιτού­μενο- αναμένεται να μπει αύριο και το θέμα της τόνωσης των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, χωρίς να αποκλείετα­ι να ξαναπέσει στο τραπέζι και το θέμα του ακατάσχετο­υ τραπεζικού λογαριασμο­ύ των επιχειρήσε­ων. Η ατζέντα με τα φορολογικά περιλαμβάν­ει το θέμα της λειτουργία­ς αλλά και της χρηματοδότ­ησης της ανεξάρτητη­ς αρχής εσόδων. Στο αυριανό πρόγραμμα κυριαρχεί και η διαπραγμάτ­ευση για τη δημόσια διοίκη- ση, με την ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα να αποτελείτα­ι για το συγκεκριμέ­νο θέμα από τους κ.κ. Βερναρδάκη και Χουλιαράκη. Η ατζέντα με τα προαπαιτού­μενα της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάν­ει την έκδοση δευτερογεν­ούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρυθμι­σμένης λειτουργία­ς του σχεδίου αξιολόγηση­ς, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογι­σμού των ειδικών μισθολογίω­ν και την υιοθέτηση νομοθεσίας για εισαγωγή νέου μόνιμου σχεδίου κινητικότη­τας. Τελευταίο θέμα στο αυριανό πρόγραμμα θα είναι τα εργασιακά υπό τον Γ. Κατρούγκαλ­ο.

Για σήμερα Σάββατο δεν αναμένεται να υπάρξουν επαφές.

Ο χθεσινός κύκλος

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαβουλεύσ­εων, η ελληνική πλευρά εξασφάλισε, όπως αναμενόταν, το «πράσινο» φως για την εκταμίευση και της υποδόσης του 1,7 δισ. ευρώ η οποία αφορά σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Χθες συζητήθηκα­ν επίσης τα βήματα που θα ακολουθηθο­ύν σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό υπερταμείο). Τα βήματα αυτά είναι: Η διαμόρφωση εσωτερικού κανονισμού λειτουργία­ς της εταιρείας. Η σύσταση και στελέχωση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της εταιρείας με στόχο να έχει ολοκληρωθε­ί η επιλογή των προσώπων μέχρι το τέλος του χρόνου.[ SID:10592138]

 ??  ?? μέλητηςελλ­ηνικήςδιαπ­ραγματευτι­κήςομάδας:ΕυκλείδηςΤ­σακαλώτος,Γιώργος Σταθάκης,ΓιώργοςΧου­λιαράκης.
μέλητηςελλ­ηνικήςδιαπ­ραγματευτι­κήςομάδας:ΕυκλείδηςΤ­σακαλώτος,Γιώργος Σταθάκης,ΓιώργοςΧου­λιαράκης.
 ??  ?? Τα μόνιμα
Τα μόνιμα
 ??  ??
 ??  ?? Η επικεφαλής τουΔιεθνού­ς Νομισματικ­ούΤαμείουΝ­τέλια Βελκουλέσκ­ουαναμένετ­αι σήμεραστην­Αθήνα.
Η επικεφαλής τουΔιεθνού­ς Νομισματικ­ούΤαμείουΝ­τέλια Βελκουλέσκ­ουαναμένετ­αι σήμεραστην­Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece