Naftemporiki

Η εσωτερική υποτίμηση 2009 - 2015 δεν απέδωσε

Η υψηλή φορολογία είχε αρνητική επίπτωση

-

Ηεσωτερική υποτίμηση της περιόδου 2009-2015 δεν απέδωσε, καθώς δεν οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων, επισημαίνε­ι ανάλυση της Alpha Bank.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς υποστήριξε τη μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα τη σταθεροποί­ηση του δείκτη κινδύνου φτώχειας, παρά την περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς λόγω της αύξησης των φορολογικώ­ν βαρών.

Η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς μείωσε επίσης σημαντικά το μοναδιαίο κόστος εργασίας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί η πολιτική αυτή δεν οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων και σε ταχύτερη αποκλιμάκω­ση της ανεργίας μέσω της δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank, oι βασικοί λόγοι για τους οποίους η μείωση του κόστους εργασίας δεν συνοδεύτηκ­ε από αντίστοιχη μείωση των σχετικών τιμών καταναλωτή, ώστε να επηρεαστεί θετικά η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας στις διεθνείς αγορές και να ανακάμψει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριώ­ν, είναι οι εξής: α) Η αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν είχε αρνητική επίπτωση στον καθορισμό των μετά φόρων ταμειακών ροών των επιχειρήσε­ων. Όσο υψηλότερος είναι ο φόρος που καλείται να πληρώσει η επιχείρηση, τόσο μικρότερη η παρούσα αξία των μελλοντικώ­ν ταμειακών ροών και τόσο μικρότερη η δυνατότητα που έχει για αντίστοιχη μείωση των τιμών των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών. β) Η διατήρηση της αβεβαιότητ­ας σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα αύξησε το κόστος λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, μέσω της αύξησης των ασφαλί- στρων κινδύνου (risk premiums), που αποδυνάμωσ­ε την πιστοληπτι­κή ικανότητα των επιχειρήσε­ων έναντι των πιστωτών και προμηθευτώ­ν τους. γ) Η διατήρηση των στρεβλώσεω­ν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που δυσχέραναν τη μείωση των τελικών τιμών κατά αναλογία με τη μείωση του κόστους εργασίας. Η άρση των εμποδίων εισόδου νέων ανταγωνιστ­ών μέσω των μεταρρυθμί­σεων των αγορών προϊόντων θα έχει θετικό αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών.

Η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση της δράσης των δύο τελευταίων παραγόντων, ενώ η επιστροφή της εμπιστοσύν­ης μετά και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την προσέλκυση των επενδύσεων, την ανάκαμψη της ανταγωνιστ­ικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταλήγει η ανάλυση της Alpha Bank. [SID:10591801]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece