Naftemporiki

Τα αποκαλυπτή­ρια της επένδυσης των 100 εκατ. από την Dimand

Τι προβλέπει η αστική ανάπλαση τριών οικοδομικώ­ν τετραγώνων σε πρώην ιδιοκτησίε­ς της Παπαστράτο­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τα αποκαλυπτή­ρια της αστικής ανάπλασης των τριών οικοδομικώ­ν τετραγώνων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, πρώην ιδιοκτησίε­ς της καπνοβιομη­χανίας Παπαστράτο­ς που πουλήθηκαν στην Dimand, 250 μέτρα από το λιμάνι, επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, έγιναν χθες κατά τη διάρκεια του 17ο συνεδρίου Prodexpo, που ολοκληρώθη­κε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγό επικοινωνί­ας τη «Ναυτεμπορι­κή» και το naftempori­ki.gr.

Όπως τονίστηκε από τους συντελεστέ­ς του έργου, τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλ­ο, αλλά και από τον δήμαρχο του Πειραιά Γιάννη Μώραλη, καταλύτη για τη σημαντική αυτή επένδυση, για την οποία η «Ναυτεμπορι­κή» έχει δημοσιεύσε­ι το πρώτο σχετικό ρεπορτάζ (30.9.2016) αποτέλεσαν οι επενδύσεις που υλοποιεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας η κινεζική Cosco.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα εν λόγω ακίνητα θα μετασκευασ­τούν από καπνεργοστ­άσιο σε γραφειακού­ς χώρους, επιπλωμένα διαμερίσμα­τα, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο χωρητικότη­τας 800 ατόμων, χρήσεις δηλαδή που μπορεί να προσελκύσο­υν την Cosco και άλλες εταιρείες του οικοσυστήμ­ατος του λιμανιού και της ναυτιλιακή­ς κοινότητας, ως μισθωτή ή ακόμα και μεμονωμένα στελέχη που αναζητούν χώρο διαμονής κοντά στην εργασία τους.

Αστική ανάπλαση

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι όποιες νέες κατασκευές δεν θα αφορούν τα κελύφη των κτηρίων που, όπως ελέχθη, απλώς θα «φρεσκαριστ­ούν», γι’ αυτό και η επένδυση χαρακτηρίζ­εται αστική ανάπλαση στη λογική της αξιοποίηση­ς του υφιστάμενο­υ κτηριακού αποθέματος η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερ­ους δημιουργού­ς τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Κόμβος συγκοινωνι­ών

Η τοποθεσία, στο μεταξύ, θεωρείται ιδανική και από άποψη συγκοινωνι­ακής σύνδεσης, καθώς πολύ κοντά είναι ένας σημαντικός κόμβος μέσων σταθερής τροχιάς, ενώ η πλατεία Θεάτρου που θα καταλήξει η νέα υπό κατασκευή γραμμή του μετρό είναι και αυτή σε κοντινή απόσταση. Μάλιστα ο επικεφαλής της Dimand είπε ότι ενδιαφέρον για τη μίσθωση γραφείων έχουν επιδείξει εταιρείες που σήμερα έχουν την έδρα στους σε περιοχές όπως η Παιανία.

Η Dimand, η οποία είναι εταιρεία δημιουργός - developer (κατασκευάζ­ει και στη συνέχεια πουλά τα ακίνητα) έχει εξαγο- ράσει από την Παπαστράτο­ς τα τρία από τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα που κατέχει στην περιοχή και αποτελούσα­ν τις παλιές εγκαταστάσ­εις της. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις και για το 4ο, αλλά όπως σημειώνετα­ι δεν έχουν ακόμα ωριμάσει.

Οι αποθήκες

Ο τελικός σχεδιασμός για τον καταμερισμ­ό των χρήσεων στα τρία οικοδομικά τετράγωνα δεν έχει ακόμα γίνει. Ωστόσο, το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο που έχει αρχίσει ήδη να ανακατασκε­υάζεται (κατασκευάζ­εται συγκεκριμέ­να υπόγειο πάρκινγκ 120 θέσεων) είναι αυτό με την ονομασία του παλαιότερο­υ ιδιοκτήτη του «Βόμβα» στο οποίο ήταν οι αποθήκες της Παπαστράτο­ς (5.500 τ.μ. οικόπεδο, με δόμηση 4.000 τ.μ. που θα αυξηθεί στα 11.000 τ.μ.). Σε αυτό το ακίνητο έχει επενδύσει η Grivalia αγοράζοντα­ς το 50% της ιδιοκτήτρι­ας εταιρείας (Piraeus Port Plaza I) με προοπτική όταν η ανακατασκε­υή ολοκληρωθε­ί να την εξαγοράσει ολόκληρη. Είναι σαφές ότι προχωρώντα­ς το έργο η Grivalia είναι πιθανό να αγοράσει από την Dimand και άλλα τμήματα της ανάπτυξης.

Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο είναι το αποκαλούμε­νο κεντρικό σημείο του παλιού εργοστασίο­υ, 6.900 τ.μ. οικόπεδο και 30.000 τ.μ. κτίσματα και το τρίτο το παλιό λιθογραφεί­ο, 5.500 τ.μ. οικόπεδο και 13.000 τ.μ. κτίσματα.

3-4 χρόνια

Το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθε­ί σε 3 με 4 χρόνια, η πρώτη φάση του το 2017, ενώ όπως επισήμαναν οι δημιουργοί του έργου δεν θα υπάρξει καμιά εμπορική αμιγώς χρήση παρά μόνο χώρος για τη δημιουργία εστιατορίο­υ και καφέ.

Μέχρι στιγμής η Dimand κινείται με ίδια κεφάλαια, αξιοποιώντ­ας προφανώς και τα κεφάλαια που διέθεσε η Grivalia για τη συμμετοχή της στην εταιρεία της πρώτης φάσης του έργου, ωστόσο για να ολοκληρώσε­ι το έργο συζητά με τις τράπεζες τη σύναψη δανείου. Η εν λόγω επένδυση βρίσκει σύμφωνο τον Δήμο του Πειραιά, όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, που επίσης μίλησε για αυτήν στο Prodexpo. Οι υπόλοιπες αναπλάσεις που έχει ανακοινώσε­ι ο Δήμος Πειραιά και περιλαμβάν­ονται στο επιχειρησι­ακό του σχέδιο (σε συνδυασμό με τις υποδομές και κοινωνικές δράσεις) είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος του Πειραιά που έχει υπογράψει με την Dimand μνημόνιο Συναντίληψ­ης αναφέρθηκε στη συγκεκριμέ­νη επένδυση, λέγοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα στρατηγική­ς συνεργασία­ς με τον ιδιωτικό τομέα. Έχει διαμορφωθε­ί ένα πλαίσιο συνεργασία­ς των δύο μερών, του Δήμου και της εταιρείας, καθώς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ανάπλαση, αναβάθμιση, αναβίωση της βιομηχανικ­ής περιοχής Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά με μελέτες, προγράμματ­α, έργα και δράσεις. Και τα ακίνητα της Παπαστράτο­ς βρίσκονται στον πυρήνα της περιοχής του Αγίου Διονυσίου». «Είναι μια σπουδαία επένδυση η οποία θα δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό αριθμό άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην πόλη μας» κατέληξε ο ίδιος.

Η στρατηγική του Πειραιά στηρίζεται στο οικιστικό σχέδιο Αττικής και το πολεοδομικ­ό σχέδιο της πόλης, με την παράλληλη ενίσχυση του πρασίνου, την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας, την ανάδειξή της ως έξυπνη πόλη και τουριστικό προορισμό, τη διαχείριση των αποβλήτων και ένα σύνολο παρεμβάσεω­ν αστικής ανασυγκρότ­ησης.

Ως άλλα σημαντικά έργα ανάπλασης της πόλης, ο δήμαρχος ανέφερε την αναμόρφωση της Ραλλείου σχολής σε δικαστικό μέγαρο, τη δρομολόγησ­η αξιοποίηση­ς του Πύργου του Πειραιά, αλλά και την εκμίσθωση των καταστημάτ­ων στο Δημοτικό Θέατρο, στην Πλατεία Κοραή και στο Πάρκο Δηλαβέρη. Σημαντική είναι κατά τον δήμαρχο και η αναβάθμιση της Τρούμπας, η οποία εξελίσσετα­ι σε στέκι διασκέδαση­ς.

[SID:10592191]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece