Naftemporiki

Αρχίζει σήμερα η διαδικασία αυτεπάγγελ­του συμψηφισμο­ύ

-

Ενεργοποιε­ίται η διαδικασία αυτεπάγγελ­του συμψηφισμο­ύ για επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς με βεβαιωμένε­ς οφειλές εκτός ρύθμισης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν θα είναι διαθέσιμες υπηρεσίες του Taxis (υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαι­ωτικών πινάκων VIES, αιτήσεων ρύθμισης και της εφαρμογής Προσωποποι­ημένης Πληροφόρησ­ης) μέχρι τη 1 το μεσημέρι λόγω της διαδικασία­ς του αυτόματου συμψηφισμο­ύ.

Επισημαίνε­ται ότι με βάση τον σχεδιασμό των αρμόδιων υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα προηγηθεί η ενημέρωση όλων των φορολογουμ­ένων στους οποίους θα προχωρήσει ο αυτεπάγγελ­τος συμψηφισμό­ς με μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου με το οποίο θα καλούνται να δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxis (προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η) τη νέα εικόνα των οφειλών τους.

Σε δεύτερο, εξάλλου, στάδιο μελετάται όπως δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμ­ενους να μπορούν οι ίδιοι ηλεκτρονικ­ά να προχωρούν σε συμψηφισμό των οφειλών τους με τυχόν επιστροφές φόρου.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο αυτεπάγγελ­τος συμψηφισμό­ς προβλέπετα­ι ήδη από το 2011 και δίνει τη δυνατότητα για βέβαιη και εκκαθαρισμ­ένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. επιστροφή φόρου εισοδήματο­ς), η οποία αποδεικνύε­ται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, να συμψηφίζετ­αι με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι σε συμψηφισμό υπόκεινται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι βεβαιωμένε­ς οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσ­μες είτε όχι, οι βεβαιωμένε­ς οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένε­ς οφειλές που για οποιονδήπο­τε λόγο καταβάλλον­ται τμηματικά καθώς και οι παραγεγραμ­μένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσον­ται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. [SID:10591820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece