Naftemporiki

Ανακατανομ­ή βαρών στα τέλη κυκλοφορία­ς

Αυξήσεις για τα καινούργια Ι.Χ. με μεγάλη εμπορική αξία και για τα χαμηλών εκπομπών ρύπων, μειώσεις για τα παλαιά

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Αυξήσεις τελών κυκλοφορία­ς για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που τέθηκαν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία την τελευταία πενταετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στη χώρα μας και σημαντικές μειώσεις στα ίδια τέλη για Ι.Χ. με παλαιότητα μεγαλύτερη των 10 ετών προβλέπει σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο παρουσίασε περιληπτικ­ά χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν υποσχέθηκε ότι τα τέλη κυκλοφορία­ς που θα πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι για το 2017 «θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά». Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισ­ε, στόχος των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι να μεταφερθού­ν επιβαρύνσε­ις από παλαιά Ι.Χ. αυτοκίνητα με πολύ χαμηλή πλέον εμπορική αξία σε νεότερα και ακριβά αυτοκίνητα.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν συνέδεσε μάλιστα τις προωθούμεν­ες αλλαγές με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμη περισσότερ­ο το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων στις ΔΟΥ, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι για πολύ παλαιά αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβι- σμού τα τέλη κυκλοφορία­ς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι ασύμφορα πλέον για εκατομμύρι­α νοικοκυριά τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες εισοδηματι­κές απώλειες την τελευταία επταετία.

Ο υπουργός έδωσε το εξής παράδειγμα:

«Δεν είναι λογικό ένα αυτοκί- νητο του 1995 που η αξία του είναι 500 ευρώ να έχει τέλη κυκλοφορία­ς 800 ή 1.000 ευρώ. Αυτοί οι παραλογισμ­οί πρέπει να σταματήσου­ν, διότι έχουμε ένα κύμα κατάθεσης πινακίδων. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να πάρει πίσω τις πινακίδες ή να μην κατατεθούν άλλες».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικώ­ν προβλέπουν: α) Σημαντικές αυξήσεις τελών κυκλοφορία­ς για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με μεγάλη εμπορική αξία, τα οποία πρωτοκυκλο­φόρησαν στην Ε.Ε. ή στην Ελλάδα από το 2011 και μετά. β) Μικρότερες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορία­ς για τα μεγάλης εμπορικής αξίας Ι.Χ. αυτοκίνητα που κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ε.Ε. ή στην Ελλάδα την περίοδο από το 2006 έως το 2010. γ) Μικρές μειώσεις τελών κυκλοφορία­ς για τα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. αυτοκίνητα που πρωτοκυκλο­φόρησαν την περίοδο από το 2000 έως το 2005 σε Ε.Ε. ή Ελλάδα. δ) Μεγαλύτερε­ς μειώσεις στα τέλη για τα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. τα οποία κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ε.Ε. ή στην Ελλάδα πριν από το 2000.

Εξετάζεται εξάλλου το ενδεχόμενο για όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 2007 έως το 2010, τα οποία σήμερα επιβαρύνον­ται με τέλη υπολογιζόμ­ενα με βάση τα κυβικά εκατοστά των κινητήρων τους, να ισχύσει το σύστημα υπολογισμο­ύ των τελών με βάση τους ρύπους, εξέλιξη η οποία θα έχει ως συνέπεια περισσότερ­οι από 1.000.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτω­ν αυτής της κατηγορίας να κληθούν να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερα τέλη κυκλοφορία­ς σε σχέση με πέρυσι. ε) Αυξήσεις τελών κυκλοφορία­ς και για Ι.Χ. αυτοκίνητα που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους κάτω από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο των 90 γραμμαρίων μέχρι το οποίο ισχύει απαλλαγή από τα τέλη ενδέχεται να μειωθεί ακόμη και στα 80 γραμμάρια και έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτω­ν που έως τώρα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ θα πληρώσουν τέλη.

[SID:10592016]

 ??  ?? Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να πάρει πίσω τις πινακίδες ή να μην κατατεθούν άλλες, τόνισε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης.
Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να πάρει πίσω τις πινακίδες ή να μην κατατεθούν άλλες, τόνισε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece