Naftemporiki

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το ΑΕΠ το 2016

Ήπια σταδιακή ανάκαμψη από τρίμηνο σε τρίμηνο - Περιορίζετ­αι η αβεβαιότητ­α μετά το ισχυρό «σοκ» του 2015

-

Στα ίδια επίπεδα με το 2015 θα κινηθεί το φετινό ΑΕΠ σύμφωνα με τις προβλέψεις που ενσωματώθη­καν στην τετραμηνια­ία έκδοση οικονομικώ­ν εξελίξεων του Κέντρου Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής εκτιμάται στο -0,05%. Βάσει των εκτιμήσεων του ΚΕΠΕ, στο δεύτερο εξάμηνο, το πρόσημο θα είναι θετικό για την πορεία του ΑΕΠ. Προβλέπετα­ι ανάπτυξη της τάξεως του 0,47-0,67% (ή 0,57% κατά μέσο όρο). Μεγαλύτερο­ς ρυθμός ανάπτυξης προβλέπετα­ι για το 3ο τρίμηνο (0,9% ή ποσοστό που θα κινηθεί στην περιοχή του 0,83 έως 0,98%), ενώ για το 4ο τρίμηνο υπάρχει η εκτίμηση ότι το πρόσημο θα είναι μεν θετικό αλλά με μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο (0,25% κατά μέσο όρο ή ποσοστό που θα κινηθεί στην περιοχή του 0,12 έως 0,38%). Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, διαφαίνετα­ι ότι η ελληνική οικονομία τείνει να οδηγείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε μια μεταβατική περίοδο σταθεροποί­ησης και ήπιας ανάκαμψης, μετά το ισχυρό σοκ που υπέστη το 2015, οι επιπτώσεις του οποίου εξακολούθη­σαν να γίνονται αισθητές στο πρώτο εξάμηνο του 2016. «Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή διαδραματί­ζει, κυρίως σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015, ο περιορισμό­ς της αβεβαιότητ­ας αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική και το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και γενικότερα ως προς τις δυνατότητε­ς χρηματο- δότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

Πώς θα αρθούν τα capital controls

Ταυτόχρονα το ΚΕΠΕ αφού επισημαίνε­ι τις σημαντικές συνέπειες στην οικονομία από τα capital controls, τονίζει πως πρέπει να αποσυρθούν πλήρως το συντομότερ­ο δυνατόν, αλλά για την κατάργησή τους θα πρέπει να εκπληρωθού­ν οι εξής αναγκαίες προϋποθέσε­ις: 1. Οι αξιολογήσε­ις του προγράμματ­ος της Ελλάδας πρέπει να είναι επιτυχείς, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσ­εις. Επιπροσθέτ­ως, απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή όλων των υπόλοιπων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων που περιγράφον- ται στο τρέχον μνημόνιο, καθώς και των αναπτυξιακ­ών πολιτικών. 2. Το χρέος πρέπει να αναδιαρθρω­θεί, έστω και βραχυπρόθε­σμα σε πρώτο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγηση­ς, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. 3. Να αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η των πολιτών προς το κράτος και το πολιτικο-οικονομικό σύστημα. 4. Η εδραίωση της εμπιστοσύν­ης των Ελλήνων καταθετών προς το ελληνικό τραπεζικό και η επιστροφή (αύξηση) των καταθέσεων. Δεν δύναται να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls αν δεν επιστρέψου­ν περίπου τα 2/3 των καταθέσεων που αποσύρθηκα­ν από το τραπεζικό σύστημα το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 και λίγο πριν από την επιβολή των περιορισμώ­ν (περίπου 20 δισ. ευρώ). 5. Για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, θα πρέπει να ισχύσει κατά γράμμα και χωρίς εξαιρέσεις, συμβάλλοντ­ας έτσι στη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύν­ης στο τραπεζικό σύστημα. 6. Οι τράπεζες οφείλουν να επικεντρωθ­ούν στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Επιπλέον, οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε μεγαλύτερο­υ εύρους αναδιαρθρώ­σεις των μη εξυπηρετού­μενων στεγαστικώ­ν και επιχειρημα­τικών δανείων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, με μείωση επιτοκίων, αύξηση περιόδου χάριτος και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς. Σε ειδικές περιπτώσει­ς, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προβούν και σε άμεση απομείωση «haircut» ενός μέρους του αρχικού κεφαλαίου των προβληματι­κών αυτών δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταστούν εξυπηρετήσ­ιμα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να τους «επιτραπεί» να προβούν άμεσα σε περιορισμέ­νης κλίμακας πλειστηρια­σμούς ακινήτων και επιχειρήσε­ων των οποίων αποδεδειγμ­ένα οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι είναι «στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές». [SID:10591746]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece