Naftemporiki

Κίνδυνοι από τις κυβερνοεπι­θέσεις στα πλοία

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε συστήματα πρόωσης και διεύθυνσης

-

Δυναμώνουν οι φωνές που προειδοποι­ούν για τους κινδύνους από τις κυβερνοεπι­θέσεις στα πλοία.

Το London P&I Club απηύθυνε προειδοποί­ηση ότι οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επίθεση σε ένα πλοίο δεν είναι απόλυτα κατανοητές από τους πλοιοκτήτε­ς, ή όσο είναι άλλες λειτουργίε­ς όπως το λογιστήριο, οι πληρωμές, αλλά και οι τράπεζες.

«Αν και ο κίνδυνος σήμερα είναι χαμηλός οι κυβερνοεπι­θέσεις ενδέχεται να αποτελέσου­ν σοβαρό κίνδυνο για τη συνολική λειτουργικ­ότητα ενός πλοίου λόγω της αυξανόμενη­ς χρήσης των δικτύων. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο, ακόμα και αν η σύνδεση στο internet είναι σε χαμηλές ταχύτητες».

Παραδείγμα­τα τέτοιων τεχνολογιώ­ν είναι το σύστημα AIS, η ηλεκτρονικ­ή απεικόνιση των χαρτών, το ECDIS το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) και τα συστήματα e πλοήγησης, σημείωσε σε δη- λώσεις του ο Philip Roche, συνεργάτης τη Norton Rose Fulbright.

«Παρά το γεγονός ότι επιθέσεις στον κυβερνοχώρ­ο μπορεί να συμβούν σκόπιμα, φαίνεται ότι προς το παρόν ο κίνδυνος είναι κυρίως από την ακούσια εισαγωγή ιών και παρόμοιων προγραμμάτ­ων σε βασικά συστήματα. Για παράδειγμα, ένα μέλος του πληρώματος να φορτίσει το κινητό του από μια θύρα USB στο σύστημα ECDIS, μπορεί να εξαπλώσει έναν ιό και να καταστήσει το σύστημα εντελώς ακατάλληλο για χρήση».

«Οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία ενός πλοίου αφού δύνανται να καταστήσου­ν τα συστήματα εκτός λειτουργία­ς ή να τα οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Είτε αυτό είναι στα συστήματα πρόωσης, στο σύστημα διεύθυνσης, στα καύσιμα ή την πλοήγηση».

[SID:10592108]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece