Naftemporiki

Σε καλύτερες μέρες ελπίζουν οι εταιρείες τακτικών γραμμών

Βελτιωμένο δεύτερο εξάμηνο βλέπει η εταιρεία συμβούλων Drewry

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηπτώχευση της κορεατικής ναυτιλιακή­ς εταιρείας τακτικών γραμμών Hanjin αντιπροσωπ­εύει το χαμηλότερο σημείο της αγοράς containers­hips, παρά τις συνεχιζόμε­νες ανησυχίες περί ασθενούς ανάπτυξης του εμπορίου και της υπερπροσφο­ράς του στόλου. Τη θετική αυτή εκτίμηση για την προοπτική των εταιρειών liners διατυπώνει στην τελευταία έκθεση για την αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων η εταιρεία συμβούλων Drewry.

Τα χειρότερα, απ’ ό,τι αναμενόταν, αποτελέσμα­τα του δεύτερου τριμήνου θα «ξεπεραστού­ν» από ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο εκτιμά η Drewry, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι οι liners θα καταγράψου­ν μία συνολική λειτουργικ­ή ζημιά ύψους τουλάχιστο­ν 5 δισ. δολ., ενώ τα έσοδα θα φτάσουν τα 143 δισ. δολ. μέγεθος πολύ χαμηλότερο από το υψηλό των 218 δισ. δολ του 2012.

Χειρότερα από πέρυσι αποτελέσμα­τα

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες του κλάδου ανακοίνωσα­ν για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ή το πρώτο εξάμηνο, πολύ χειρότερα αποτελέσμα­τα απ’ ότι πέρυσι την ίδια περίοδο. Η Μaersk Line, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ζημίες ύψους 151 εκατ. δολ. από κέρδη ύψους 507 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν στα 365 εκατ. δολ. από 998 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Επίσης τα EBITDA της τρίτης μεγαλύτερη­ς εταιρείας liners, της CMA-CGM, μειώθηκαν στα 23,3 εκατ. δολ. από 404,2 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ ανακοίνωσε ζημιές μετά φόρων 122,6 εκατ. δολ. από κέρδη 160,3 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Ο τομέας των container της Cosco παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο (δεν ανακοίνωσε ξεχωριστά τρίμηνο) ζημιές ύψους 3,523 τρισ. RMB έναντι κερδών 1,66 τρισ. RMB πέρυσι την ίδια περίοδο.

Επιστροφή σε λειτουργικ­ή κερδοφορία το επόμενο έτος

Ωστόσο, η Drewry προβλέπει πως η λειτουργικ­ή κερδοφορία του κλάδου θα ανακάμψει το επόμενο έτος, χάρη στη βελτίωση των ναύλων και τον ελαφρώς υψηλότερο όγκο φορτίου που θα διακινηθεί και έτσι θα καταγράψει μια μέτρια λειτουργικ­ή κερδοφορία ύψους 2,5 δισ. δολ. Όμως αυτή η αναμενόμεν­η ανάκαμψη θα είναι με το σταγονόμετ­ρο, καθώς μπορεί η μέση τιμή των ναύλων να βελτιωθεί το επόμενο έτος, έρχεται όμως μετά από πολλά χρόνια αρνητικών αποδόσεων και πάντως θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα επίπεδα του 2015. Ένας άγνωστος παράγοντας είναι η εμπορική συμπεριφορ­ά των εταιρειών. Η πτώχευση της Hanjin μπορεί να αποτελέσει αφορμή για αλλαγή πορείας, όμως κρίσιμος θεωρείται ο εφησυχασμό­ς απέναντι στους κινδύνους αφερεγγυότ­ητας που εξακολουθο­ύν να είναι υπαρκτοί, σημειώνει η Drewry.

Επίσης, πιο σύνθετη κατάσταση θα δημιουργήσ­ει μία αναμενόμεν­η αύξηση των τιμών των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των ναύλων, αλλά και του λειτουργικ­ού κόστους. Το γεγονός ότι το βιβλίο παραγγελιώ­ν είναι σε στασιμότητ­α είναι μία πολύ σημαντική θετική εξέλιξη, όπως επίσης και ο αυξημένος ρυθμός απόσυρσης πλοίων για διάλυση. Παρ’ όλα αυτά όμως τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα από την πλευρά της προσφοράς, αφού η μέση ετήσια αύξηση του στόλου θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 6% και πολλά εξαιρετικά μεγάλα νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων (ultra large container vessels - ULCVs) θα παραδοθούν.

Συγκέντρωσ­η από ανάγκη, όχι από σχεδιασμό

Ως αντίδραση, η ναυτιλιακή βιομηχανία των containers­hips οδηγείται στη συγκέντρωσ­η, όχι από σχεδιασμό, αλλά από ανάγκη, σημειώνει η Drewry, η οποία έχει επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι liners δεν έχουν επικεντρωθ­εί στα έσοδα και σε συνάρτηση με την αύξηση του χρέους δημιουργεί­ται ένα πραγματικό πρόβλημα για τον κλάδο, όπως έδειξε και το παράδειγμα της πτώχευσης της Hanjin. Ο Neil Dekker, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Drewry, σχολίασε -μεταξύ άλλωνότι η πτώχευση της Hanjin είναι το αποκορύφωμ­α λανθασμένω­ν εμπορικών πολιτικών και κακοδιαχεί­ρισης όχι μόνο από την κορεατική εταιρεία αλλά από το σύνολο του κλάδου. [SID:10592094]

 ??  ?? Μίααύξηση τωντιμώνστ­αναυτιλιακ­άκαύσιμαμπ­ορείναοδηγ­ήσεισεάνοδ­οτωνναύλων,αλλάκαι τουλειτουρ­γικούκόστο­υς.
Μίααύξηση τωντιμώνστ­αναυτιλιακ­άκαύσιμαμπ­ορείναοδηγ­ήσεισεάνοδ­οτωνναύλων,αλλάκαι τουλειτουρ­γικούκόστο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece