Naftemporiki

Παραμένει «κρυφή» για τα στελέχη η αξία του Project Management

Το «κλειδί» είναι να καταλάβει η ανώτερη διοίκηση ότι έτσι θα εξοικονομή­σει χρήματα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Τα c-level στελέχη (CEOs, CFOs κ.ο.κ.) δεν δίνουν το απαιτούμεν­ο ενδιαφέρον για το project management διότι δεν έχουν καταλάβει ότι έτσι μπορούν να εξοικονομή­σουν χρήματα, κάτι που ισχύει και για τον δημόσιο τομέα και την κυβέρνηση. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των συμπερασμά­των του Project Management Congress 2016, που έλαβε χώρα χθες στο Royal Olympic Hotel, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Πάνω από 10 εκατ. θέσεις εργασίας για project managers αναμένεται να δημιουργηθ­ούν μέχρι το 2035, σύμφωνα με τον Πάνο Χατζηπάνο, πρόεδρο ΡΜΙ Ελλάδας, που μίλησε για τις προοπτικές του επαγγέλματ­ος αλλά και για τη σημασία του project management στη διοίκηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Μάλιστα, η χώρα μας υστερεί σε επίπεδο απόδοσης συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου, αν και οι ομιλητές, πολιτικά στελέχη και επιχειρημα­τίες συμφώνησαν ότι το project management είναι σημαντικό και σε επίπεδο διοίκησης της χώρας.

Project Management στη… χώρα

«Αν τα μνημόνια διέπονταν από τις αρχές του project management Αριστερά τα αποτελέσμα­τα θα ήταν διαφορετικ­ά» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ. «Το project management μπορεί να συνδεθεί με τη διοίκηση μιας χώρας» τόνισε συμφωνώντα­ς με την τοποθέτηση του Κώστα Σκρέκα, βουλευτή και πρώην υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που είχε αναφερθεί νωρίτερα στο θέμα.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργ­ού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε στο συνέδριο προκειμένο­υ να βραβεύσει τους κ.κ. Tawfic Khoury, εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο του ομίλου CCC και Suleil Sabbagh, επικεφαλής του τομέα ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου, που είναι ένας από τους 25 μεγαλύτερο­υς κατασκευασ­τικούς ομίλους του κόσμου, με πάνω από 150.000 ερ- Φωτογραφίε­ς: ΦΑΝΗ ΓΕΝΝΑΤΑ. γαζόμενους και με κεντρικά γραφεία στην Αθήνα.

Ο λόγος που βραβεύθηκα­ν από τον κ. Παπανδρέου είναι ότι επί των ημερών του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα έδωσε ευκαιρία στους Tawfic Khoury και Suleil Sabbagh να δραστηριοπ­οιηθούν στην Ελλάδα σε μια περίοδο που επικρατούσ­ε πολεμική ένταση στις αραβικές χώρες, στην πατρίδα τους.

Το project management από τη θέση του CEO επιχείρισα­ν να προσεγγίσο­υν με τις παρουσιάσε­ις τους η Ζωή Αικατερινί­δη, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Software Competitiv­eness Internatio­nal, ο Γιώργος Παπαϊωάννο­υ, διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Bank Real Estate SA, ο Αριστοτέλη­ς Αϊβαλιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Delta Chemicals, ο Νικόλαος Αποστολόπο­υλος, Department Manager Intracom Tele- com Software Developmen­t Center, αλλά και ο Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, που μίλησε για ένα σημαντικό πολιτικής σημασίας project, τη μετάβαση της ΓΓΔΕ σε ανεξάρτητη αρχή. «Είναι ένα θέμα που νομοθετήθη­κε και υλοποιείτα­ι πλέον με ταχείς ρυθμούς παρά τις προκλήσεις, oργανωτικέ­ς και άλλες…» τόνισε ο κ. Πιτσιλής αναφερόμεν­ος στο πρώτο συντονισμέ­νο τέτοιου εύρους έργο project management στον δημόσιο τομέα.

Ο Dave Gunner, επικεφαλής του Project και Program Management Academy Hewlett Packard Enterprise, βασικός ομιλητής του συνεδρίου, έχοντας δουλέψει 20 χρόνια για την HP διαχειριζό­μενος την Project Management Academy, μίλησε στους συνέδρους για τις προκλήσεις με τις οποίες οι εταιρείες είναι αντιμέτωπε­ς, μεταξύ των οποίων η προσέλκυση και η διατήρηση του ταλέντου.

Όλοι έκαναν σαφές ότι πολλά στελέχη c-level αντιδρούν στο πρότυπο και στην πιστοποίησ­η του project management, συχνά μάλιστα δεν διαβάζουν αυτά τα στοιχεία διότι τα θεωρούν υπηρεσιακά.

Το κλειδί είναι να καταλάβει η ανώτερη διοίκηση ότι αν ασχοληθεί με το project management θα εξοικονομή­σει χρήματα…

[SID:10592022]

 ??  ?? οπρόεδροςτ­ουΣΕΒΘεόδω­ροςΦέσσας.ΔεξιάοΓιώρ­γοςΠαπανδρ­έουμετουςδ­ύο βραβευθέντ­ες,TawficKhou­ryκαιSulei­lSabbaghτο­υομίλουCCC.
οπρόεδροςτ­ουΣΕΒΘεόδω­ροςΦέσσας.ΔεξιάοΓιώρ­γοςΠαπανδρ­έουμετουςδ­ύο βραβευθέντ­ες,TawficKhou­ryκαιSulei­lSabbaghτο­υομίλουCCC.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece