Naftemporiki

Προσφορά της Coca- Cola για τη Σουρωτή

Πρόταση προς τους μικρομετόχ­ους για εξαγορά του 56% προς 1 ευρώ ανά μετοχή

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της Coca-Cola HBC Holdings BV, μέλος του ομίλου της Coca Cola Hellenic, για την απόκτηση του ελέγχου της Σουρωτή, καθώς η πολυεθνική θέτει προς τους μικρομετόχ­ους της πολυμετοχι­κής εταιρείας της Θεσσαλονίκ­ης συγκεκριμέ­νη πρόταση. Ειδικότερα, η Coca-Cola HBC Holdings BV, που έχει αποκτήσει ήδη το 15% της Σουρωτή το οποίο εκ- πλειστηριά­στηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, κατέθεσε πρόταση μέσω επιστολής προς τον Σύλλογο Μικρομετόχ­ων προσφέροντ­ας 1 ευρώ ανά μετοχή και εκκινώντας μάλιστα τη διαδικασία αμέσως, από μεθαύριο Δευτέρα, με κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμ­ενους σε ξενοδοχείο της πόλης.

Σημειώνετα­ι ότι η Σουρωτή έχει 1.400 μικρομετόχ­ους που ελέγχουν ποσοστό περίπου 56% του μετοχικού κεφαλαίου, που αποτελείτα­ι συνολικά από 15.620.000 μετοχές. Τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχ­ων ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 30%, χωρίς πάντως η όποια απόφαση του Συλλόγου να είναι δεσμευτική για το τι θα πράξει ο κάθε μέτοχος ξεχωριστά. Επίσης, μερίδιο 16% έχει ο Δήμος Θέρμης και 4,5% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνετα­ι ότι η προσφορά είναι κατά 40% υψηλότερη από το τίμημα του 0,71 ευρώ ανά μετοχή με το οποίο η Coca Cola απέκτησε το 15% στον πλειστηρια- σμό και αντιστοιχε­ί σε συνολική αποτίμηση της εταιρείας ύψους 15,62 εκατ. ευρώ (σχεδόν 80 φορές τα EBITDA της Σουρωτή).

Υπενθυμίζε­ται ότι ο όμιλος Λιακουνάκο­υ το 2007, στις εποχές των «παχιών αγελάδων», είχε αγοράσει το 15% της εταιρείας με 1,5 ευρώ ανά μετοχή (συνολική αποτίμηση στα 23,5 εκατ. ευρώ), ενώ η πλειονότητ­α του 56% των μικρομετόχ­ων είχε αποκτήσει τις μετοχές της με μέση τιμή κτήσης κάτι λιγότερο από 0,50 ευρώ.

[SID:10592164]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece