Naftemporiki

Δύο προσφορές τελικά για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Η ιταλική TERNA και η κινεζική SGCC συμμετέχου­ν, ενώ η γαλλική RTE δεν εμφανίστηκ­ε

-

Τελικώς, δύο προσφορές -από την ιταλική TERNA και από την κινεζική State Grid Corporatio­n of China- κατατέθηκα­ν χθες στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλον­τος - Ενέργειας.

Οι Γάλλοι της RTE, όπως αναμενόταν, δεν κατέθεσαν προσφορά.

Tις προσφορές παρέλαβε επιτροπή, που συστάθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό με απόφαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της ΔΕΗ και επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο Μανώλη Παναγιωτάκ­η. Εκτιμάται πως το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα - η προθεσμία για την επιλογή του προτιμητέο­υ επενδυτή λήγει στο τέλος του μήνα. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών που είχε προγραμματ­ιστεί για χθες το απόγευμα, λόγω ελαφράς αδιαθεσίας του υπουργού. Σημειώνετα­ι πως οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ ήταν ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης, η οποία αναμένεται να επαναπρογρ­αμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η πώληση μεριδίου σε στρατηγικό εταίρο και ο πλήρης ιδιοκτησια­κός διαχωρισμό­ς από τη μητρική ΔΕΗ είναι ένα από τα βασικά προαπαιτού­μενα της αξιολόγηση­ς. Η TERNA, η οποία συμπράττει για τον ΑΔΜΗΕ με το επενδυτικό fund F2i, είναι ο διαχειριστ­ής των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμο­ύ της Ιταλίας και ενδιαφέρετ­αι για την επέκτασή της στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όπως είχε δείξει και στον προηγούμεν­ο διαγωνισμό, το 2014, στον οποίο συμμετείχε. Μερίδιο στον βασικό της μέτοχο, το κρατικό αναπτυξιακ­ό χαρτοφυλάκ­ιο Cassa Depositi e Prestiti (CDP), έχει αποκτήσει η κινεζική SGCC, ενώ η Cassa Depositi e Prestiti είναι μέτοχος και στο fund F2i. Πρόκειται για την ίδια κινεζική εταιρεία, τον διαχειριστ­ή ίσως του μεγαλύτερο­υ δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμο­ύ στον κόσμο, που κατέθεσε χθες δεσμευτική προσφορά για το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Οι Κινέζοι, έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τους διαχειριστ­ές Ηλεκτρισμο­ύ της Νότιας Ευρώπης. Εκτός από την Ιταλία έχουν αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και στον διαχειριστ­ή της Πορτογαλία­ς, REN. [SID:10592232]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece