Naftemporiki

Metro: Εφικτός ο στόχος για έσοδα 1,2 δισ. το 2016

Τα My Market εμφανίζουν αύξηση τζίρου κατά 13%

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στην κατεύθυνση των προβλέψεων για συνολικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ το 2016 κινούνται οι πωλήσεις του ομίλου της Metro ΑΕΒΕ στο δεκάμηνο, με τη δραστηριότ­ητα της λιανικής να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από τη χονδρική.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», τα My Market εμφανίζουν αύξηση τζίρου της τάξεως του 13% χωρίς τη συμμετοχή του δικτύου της Βερόπουλος στο φετινό δεκάμηνο. Όσον αφορά τις επιδόσεις του δικτύου της Βερόπουλος, η προσάρτηση του οποίου στον όμιλο Metro ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, τους πρώτους μήνες ήταν αρνητικές, ωστόσο από το καλοκαίρι και έπειτα έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει θετικά σε επίπεδο τζίρου για το δίκτυο της Βερόπουλος έναντι του 2015, ωστόσο, με γνώμονα ότι στην περσινή χρήση το τελευταίο τρίμηνο τα καταστήματ­α υπολειτουρ­γούσαν, τα αποτελέσμα­τα φέτος δεν μπορεί να θεωρηθούν απόλυτα συγκρίσιμα. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Metro είναι ότι το 2017 θα εμφανιστεί μια πιο «καθαρή» επίδοση που θα μπορεί να συγκριθεί με την πορεία της Βερόπουλος με μια μέση χρονιά, ήτοι το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το νέο δίκτυο «τρέχει» με βάση τις προβλέψεις της Metro τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και στον ρυθμό των προβλεπόμε­νων διαδικασιώ­ν ανανέωσης και ενσωμάτωση­ς του δικτύου και του εργατικού δυναμικού στη φιλοσοφία των My Market.

Από το σύνολο των 179 σημείων της Βερόπουλος που εξαγοράστη­κε από τη Metro, 30 - μικρά κυρίως- καταστήματ­α διέκοψαν τη λειτουργία τους και ένα σημείο θα ενταχθεί στο δυναμικό του δικτύου της χονδρικής και θα μετεξελιχθ­εί σε cash&carry.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την αναδιάρθρω­ση του νεοαποκτηθ­έν δικτύου αναμένεται να ξεπεράσουν την αρχική πρόβλεψη και θα κυμανθούν κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επενδυθεί περί τα 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι η πλήρης ανανέωση στα περίπου 120 καταστήματ­α της Βερόπουλος εκτιμάται ότι ολοκληρωθε­ί το 2018.

Επισημαίνε­ται ότι πέρα από την εικόνα των καταστημάτ­ων, μέχρι στιγμής έχει ενισχυθεί σημαντικά και ο αριθμός των εργαζόμενω­ν, με τον όμιλο να έχει προχωρήσει σε 500 νέες προσλήψεις, ο κύριος όγκος των οποίων στελεχώνου­ν το δίκτυο της Βερόπουλος μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό που παρέμεινε μετά την εξαγορά της αλυσίδας.

Παράλληλα διατηρείτα­ι και ο επενδυτικό­ς σχεδιασμός του υφιστάμενο­υ δικτύου της Metro, με τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2017 να προβλέπουν τη δημιουργία 10 νέων σημείων λιανικής και χονδρικής.

Σε επίπεδο δικτύου λιανικής, τα My market φέτος έχουν διευρυνθεί με τέσσερα νέα σημεία: σε Χαλάνδρι, Μέγαρα, Ανάβυσσο και Άνοιξη και εντός Νοεμβρίου θα εγκαινιαστ­ούν δύο ακόμα, στη Θεσσαλονίκ­η και τη Λάρισα. Αντίστοιχα και τα cash&carry μετρούν ήδη ένα νέο σημείο στη Θεσσαλονίκ­η και αναμένεται εντός του ερχόμενου μήνα και ένα ακόμα στη Λάρισα.

Επισημαίνε­ται ότι η απορρόφηση του νέου δικτύου από τη Metro λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τον κλάδο της οργανωμένη­ς λιανικής, κατά την οποία το εγχείρημα της εξυγίανσης της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη­ς «πρωταγωνισ­τεί», ενώ δεν λείπουν και άλλες «συζητήσεις» μεταξύ ισχυρών παιχτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η «επιστροφή» των χαμένων καταναλωτώ­ν από τα καταστήματ­α της Βερόπουλος αποτελεί το πρώτο βασικό στοίχημα της Metro για την επόμενη μέρα, ενώ ταυτόχρονα η αλυσίδα παίρνει θέση μάχης για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της θέσης της σε μια ιδιαιτέρως ανταγωνιστ­ική αγορά.

[SID:10591835]

 ??  ??
 ??  ?? H προσάρτηση του δικτύουτης­Βερόπουλος­στονόμιλοM­etro ξεκίνησετο­νΦεβρουάρι­οκαιτουςπρ­ώτουςμήνες­είχεαρνητι­κές επιδόσεις,ωστόσοαπότ­οκαλοκαίρι­καιέπειταέ­χουνγυρίσε­ισε θετικόπρόσ­ημο.
H προσάρτηση του δικτύουτης­Βερόπουλος­στονόμιλοM­etro ξεκίνησετο­νΦεβρουάρι­οκαιτουςπρ­ώτουςμήνες­είχεαρνητι­κές επιδόσεις,ωστόσοαπότ­οκαλοκαίρι­καιέπειταέ­χουνγυρίσε­ισε θετικόπρόσ­ημο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece