Naftemporiki

Υποτονικό κλίμα στην Αθήνα

Στο 0,8% περιορίστη­κε η εβδομαδιαί­α άνοδος μετά τις χθεσινές απώλειες

- Του Γιώργου Σακκά

Μικρή πτώση παρουσίασε χθες το ελληνικό χρηματιστή­ριο, σε μια ακόμη συνεδρίαση με υποτονικές συναλλαγές. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πολύ κοντά, δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα το 600 μονάδων, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής. Οι τράπεζες, που συνήθως δίνουν το τέμπο της ανόδου, παρέμειναν στο περιθώριο. Χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 594 μονάδες, σημειώνοντ­ας πτώση 0,32%. Ενδοσυνεδρ­ιακά κινήθηκε σε περιορισμέ­νο εύρος διακύμανση­ς 4,21 μονάδων και κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 596,63 μονάδες (+0,12%) και χαμηλότερη στις 592,42 μονάδες (-0,58%).

Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,80%, από τις αρχές Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 5,03%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,92%.

Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΕΠΕΥ, «οι χαμηλοί συναλλακτι­κοί όγκοι έχουν περιορίσει τις μεγάλες διακυμάνσε­ις των μετοχών και αντίστροφα: Λόγω των ήπιων διακυμάνσε­ων, σημαντικό μέρος των βραχυπρό- θεσμων παικτών που κινούνται βάσει δυναμικής έχει αποστασιοπ­οιηθεί, αφού σε σφιχτό εύρος τιμών τα περιθώρια επιτυχών ημερήσιων κινήσεων είναι περιορισμέ­να είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ο κύκλος αυτός θα σπάσει μόνο με τη συνδρομή ειδήσεων που θα έρθουν από το μακροοικον­ομικό περιβάλλον. Και επειδή σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα υπάρχουν καταλύτες σημαντικού ειδικού βάρους, οι εμπλεκόμεν­οι προτιμούν να εστιάζουν σε επιμέρους περιπτώσει­ς που έχουν λόγους να παίξουν ισχυρά ένα σενάριο βελτίωσης του προφίλ ρίσκου της χώρας».

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 26,571 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,04%. Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 47 πτωτικά και 21 παρέμειναν αμετάβλητε­ς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+4,35%), του ΟΠΑΠ (+2,21%), της Grivalia Properties (+1,02%), της ΕΥΔΑΠ (+0,94%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,74%).

Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. διαμορφώθη­κε στα 42,13 δισ. ευρώ. [SID:10592053]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece