Naftemporiki

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη

Ελαφρά νευρικότητ­α και συνεχείς εναλλαγές προσήμων στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έχασε την ορμή του στην τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας η οποία ήταν η καλύτερη εδώ και έναν μήνα. Με τους επενδυτές να έχουν να ζυγίσουν τη μικτή εικόνα των εταιρικών αποτελεσμά­των, τη νέα κινητικότη­τα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, αλλά και την υποτίμηση του ευρώ, οι δείκτες στις περισσότερ­ες αγορές της γηραιάς ηπείρου παρουσίασα­ν οριακές μόνο μεταβολές.

Ο πανευρωπαϊ­κός Stoxx Europe 600 έμεινε σχεδόν αμετά- βλητος, στις 344,29 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση σημείωσε άνοδο 1,3%. Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Banks ενισχύθηκε χθες 0,5% και στο σύνολο των τελευταίων πέντε συνεδριάσε­ων είχε κέρδη 5%. Ωστόσο ο δείκτης εξακολουθε­ί να καταγράφει απώλειες 20% από τις αρχές του έτους και ο τραπεζικός κλάδος είναι εκείνος με τη χειρότερη μακράν επίδοση στην Ευρώπη για το 2016. Το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε ράλι οι μετοχές ιταλικών και ισπανικών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να εξασφαλίσο­υν κέρδη σχεδόν 4% σε εβδομαδιαί­α βά- ση. Kερδισμένο­ς των τελευταίων ημερών είναι και ο κλάδος τεχνολογία­ς. Χθες η γερμανική κατασκευάσ­τρια λογισμικού SAP είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 3,4%, καθώς αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τα ετήσια λειτουργικ­ά κέρδη.

Eλαφρά νευρικότητ­α επικράτησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους δείκτες να αλλάζουν αρκετές φορές πρόσημο, κινούμενοι ανάμεσα σε ελαφρές απώλειες και κέρδη.

Η προσοχή εστιάστηκε στις πληροφορίε­ς για μεγάλα εταιρικά deals που βρίσκονται στα σκαριά. Η μετοχή του ομίλου μέσων ενημέρωσης και ψυχα- γωγίας Time Warner εκτινάχθηκ­ε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, καθώς έγινε γνωστό ότι ο τηλεπικοιν­ωνιακός κολοσσός AT&T είναι σε προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις για την εξαγορά του. Η μετοχή της καπνοβιομη­χανίας Reynolds American επιδόθηκε στο πιο δυναμικό ράλι των τελευταίων 14 ετών, χάρη στην επιθετική προσφορά ύψους 47 δισ. δολαρίων της βρετανικής BAT για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της. Στους κερδισμένο­υς της συνεδρίαση­ς και η Paypal Holdings, η οποία με άλμα σχεδόν 10% βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

[SID:10592208]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece