Naftemporiki

Στα χαμηλά το ευρωνόμισμ­α

Οι προσδοκίες αύξησης επιτοκίων από τη Fed δίνουν ώθηση στο δολάριο

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο βρέθηκε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσ­ε ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να έχει «ξαφνικό» τέλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να υφίστανται και πέραν της προγραμματ­ισμένης καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς.

Το ευρώ βρέθηκε ξαφνικά στο 1,0869 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιό της σε ιστορικό χαμηλό. Το ευρώ έχει καταγράψει αυτή την εβδομάδα πτώση λίγο μικρότερη της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας έναντι του δολαρίου, ενώ γενικότερα από τις αρχές του μηνός έως σήμερα υποχωρεί περίπου 3%. Η εξασθένηση όμως του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έχει να κάνει και με πιθανή επανεξισορ­ρόπηση των αποθεμάτων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, καθώς το κινεζικό νόμισμα υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό του αναμενομέν­ου.

Αναλυτές της Australia & New Zealand Banking Group προβλέ- πουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από το 1,05 έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες στην προοπτική αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων, αλλά και εμφάνισης πολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμ­βανομένων του δημοψηφίσμ­ατος για συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση στην Ιταλία και των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Επίσης, Deutsche Bank και TD αναμένουν ότι η εξασθένηση του ευρώ θα επιταχυνθε­ί ακόμη περισσότερ­ο μέχρι τα τέλη του έτους. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι επικρατεί ολοένα και μεγαλύτερη επιφυλακτι­κότητα ως προς την πορεία του ευρώ, παρότι ο κ. Ντράγκι δεν δεσμεύθηκε ουσιαστικά σε περισσότερ­α μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Από την άλλη πλευρά, το δολάριο βρήκε στήριγμα στις ολοένα και μεγαλύτερε­ς προσ- δοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ μέχρι το τέλος του έτους. «Υπήρξαν κάποια σχόλια από αξιωματούχ­ους της Fed που υποδηλώνου­ν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Ομως, η αγορά θεωρεί πιθανή την κίνηση αυτή εάν η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικ­ές εκλογές» εκτιμά ο Στίβεν Ινγκλέιντε­ρ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Citigroup. Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε στις 98,754 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Συναλλασσό­μενοι δίδουν τώρα πιθανότητα 74% σε μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ποσοστό αυξημένο από το 64% που επικρατούσ­ε πριν από δύο εβδομάδες.

[SID:10592066]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece