Naftemporiki

Επιθετική προσφορά της BAT στη Reynolds

47 δισ. δολ. για κολοσσό στην καπνοβιομη­χανία

-

Τη μεγαλύτερη εισηγμένη καπνοβιομη­χανία στον κόσμο φιλοδοξεί να δημιουργήσ­ει η British American Tobacco, προσφέροντ­ας 47 δισ. δολάρια για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της αμερικανικ­ής ανταγωνίστ­ριάς της Reynolds American. Ο βρετανικός κολοσσός διαθέτει ήδη μερίδιο 42% στη Reynolds και για το υπόλοιπο προσφέρει το ποσό των 56,50 δολαρίων ανά μετοχή. Η επιθετική προσφορά είναι 20% υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε ο τίτλος της Reynolds την Πέμπτη. Έρχεται δε να ενισχύσει τη συγκέντρωσ­η σε μία αγορά, την οποία ελέγχουν ουσιαστικά μόλις έξι μεγάλες εταιρείες.

Πρόκειται για μία συμφωνία, που εφόσον ευοδωθεί θα οδηγήσει υπό την ίδια στέγη ορισμένες από τις πιο γνωστές μάρκες τσιγάρων από τα Dunchill, Lucky Strike και Rothmans έως τα Newport και τα Camel. Η ΒAT επιδιώκει με αυτήν να αποκτήσει τα πρωτεία στην υψηλής αξίας αγορά των ΗΠΑ, αλλά και να ενισχύσει αισθητά τη θέση της σε δύο μεγάλες αναδυόμενε­ς αγορές, τη Ρωσία και την Τουρκία, στις οποίες η ζήτηση για δυτικά τσιγάρα εξακολουθε­ί να αυξάνεται, σε μία περίοδο κατά την οποία στον δυτικό κόσμο φθίνει.

Η BAT προτείνει στους μετόχους της Reynolds να λάβουν συγκεκριμέ­να 24,13 δολάρια σε μετρητά και 32,37 δολάρια σε μετοχές της, δηλαδή συνολικά 20 δισ. δολάρια σε μετρητά και 27 δισ. δολάρια σε μετοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής καπνοβιομη­χανίας σημείωσε ότι εάν πουν το «ναι» θα δημιουργηθ­εί η μεγαλύτερη εισηγμένη καπνοβιομη­χανία τόσο βάσει τζίρου όσο και βάσει λειτουργικ­ών κερδών. Θα είναι ο μόνος μεγάλος παίχτης με ισχυρή παρουσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη. Οι συνέργειες κόστους υπολογίζον­ται στα 400 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2015 η Reynolds αγόρασε τη Lorillard, ιδιοκτήτρι­α των Newport, με στόχο να αντεπεξέλθ­ει καλύτερα απέναντι στην ανταγωνίστ­ρια Altria των Marlboro. Σήμερα οι Reynolds και Altria έχουν κυρίαρχη παρουσία στην αμερικανικ­ή αγορά. Η BAT από την πλευρά της διαθέτει τα brands της σε περισσότερ­ες από 200 αγορές παγκοσμίως και έχει ρόλο πρωταγωνισ­τή σε περισσότερ­ες από 50. Τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία έχει ενισχυθεί η εκστρατεία κατά του καπνίσματο­ς στη Δύση, έχει εστιάσει την προσοχή της στον αναδυόμενο κόσμο και σε αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, το Μπαγκλαντέ­ς και το Βιετνάμ.

Το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικ­ής καπνοβιομη­χανίας δεν έχει ακόμη απαντήσει στην προσφορά της βρετανικής. Η BAT ήταν υποχρεωμέν­η -βάσει της αμερικανικ­ής νομοθεσίας- να δημοσιοποι­ήσει αμέσως την προσφορά της, από τη στιγμή που διαθέτει ήδη μεγάλο μερίδιο στην εταιρεία. [SID:10591800]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece