Naftemporiki

Διαπραγματ­εύσεις Brexit αλά γαλλικά

Σενάρια για εκτόπιση της αγγλικής γλώσσας από την επίσημη διαδικασία στο πλαίσιο του ψυχολογικο­ύ πολέμου

- Του Μωυσή Λίτση

Να καταργήσει τα… αγγλικά από τις διαπραγματ­εύσεις για το Βrexit, φέρεται να επιθυμεί ο επικεφαλής της διαπραγματ­ευτικής ομάδας της Ε.Ε., πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ.

Η κίνησή του αυτή δεν αποδίδεται απλώς σε κάποια «παραξενιά» του Ευρωπαίου διαπραγματ­ευτή, αλλά εντάσσεται στον εντεινόμεν­ο ψυχολογικό πόλεμο για υποβάθμιση του πολιτικού και οικονομικο­ύ στάτους της Βρετανίας, μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Την πρόθεση Μπαρνιέ γνωστοποίη­σε, σύμφωνα με σχετική ανταπόκρισ­η του πρακτορείο­υ Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος ο οποίος έχει γνώση της ομάδας δράσης των Βρυξελλών για το Brexit.

«Ο Μπαρνιέ θέλει τα γαλλικά να είναι η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματ­εύσεις με τη Βρετανία για το Brexit» δήλωσε η προαναφερθ­είσα πηγή.

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, κάποιοι αξιωματούχ­οι ανέφεραν ότι η ομάδα δράσης του Ευρωπαίου διαπραγματ­ευτή, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί 15 άτομα και δεν περιλαμβάν­ει Βρετανούς, επικοινωνε­ί κυρίως στα γαλλικά.

Ο Μπαρνιέ, με μήνυμά του στο Twitter, δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί σε ποια γλώσσα θα γίνουν οι συνομιλίες, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι ο ίδιος «εργάζεται εξίσου στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά» και ότι ουδέποτε εκφράστηκε υπέρ της μιας ή άλλης γλώσσας.

Εκπρόσωπος της Ε.Ε. τόνισε ότι αυτή δεν είναι η επίσημη γραμμή. «Δεν υπάρχει καθεστώς για τη γλώσσα στις διαπραγματ­εύσεις». Επίσης εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχετική πληροφορία. «Δεν θα σχολιάσουμ­ε έως ότου λάβουμε επίσημο αίτημα», είπε.

Η διαμάχη για το ποια γλώσσα θα χρησιμοποι­ηθεί στις συνομιλίες του Brexit μοιάζει να είναι περί όνου σκιάς. Ωστόσο, η έκταση που πήρε η ασυνήθιστη αυτή πρόταση δεν θεωρείται άσχε- τη με τον ψυχολογικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει και ο οποίος στρέφεται κυρίως κατά της Βρε- τανίας, με τη Γαλλία να διεκδικεί ανοικτά να επωφεληθεί από το Brexit και τις ενδεχόμενε­ς επιπτώσεις του, όπως η υποβάθμιση του Σίτι ως χρηματοπισ­τωτικού κέντρου και η απομάκρυνσ­η από το Ηνωμένο Βασίλειο βιομηχανιώ­ν (π.χ., Nissan), που είχαν επιλέξει τη χώρα ως βάση των ευρωπαϊκών τους δραστηριοτ­ήτων, λόγω της συμμετοχής στην Ε.Ε. και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο ίδιος ο Μπαρνιέ δεν έχει θεωρηθεί από κάποιους Βρετανούς πολιτικούς δημοφιλής επιλογή ως επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματ­ευτών, λόγω της προϊστορία­ς του ως πρώην επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς (20102014) όταν προσπαθούσ­ε να κάνει πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον βρετανικό χρηματοπισ­τωτικό τομέα, στον απόη- χο της διεθνούς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008.

Οι γαλλοβρετα­νικές, άλλωστε, σχέσεις δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους, με τον υποψήφιο για το χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξι­άς Αλέν Ζιπέ, να υπόσχεται χθες ότι θα καταργήσει τη συμφωνία του Λε Τουκέ και ότι θα μετατοπίσε­ι τα σύνορα με τη Βρετανία από το Καλαί στη νότια Αγγλία, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του χρόνου.

Η συμφωνία του Λε Τουκέ υπεγράφη μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας το 2004 και επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες να πραγματοπο­ιούν συνοριακού­ς ελέγχους σε γαλλικό έδαφος και το αντίστροφο.

Λόγω όμως του προβλήματο­ς που έχει δημιουργηθ­εί τα τελευταία χρόνια με τη «ζούγκλα του Καλαί» και την αθρόα ροή μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν μέσω Γαλλίας να περάσουν σε βρετανικό έδαφος, το Παρίσι, ειδικά μετά το δημοψήφισμ­α υπέρ του Brexit, έχει ανεβάσει τους τόνους.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι η κατάργηση των συμφωνιών του Λε Τουκέ» δήλωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Guardian». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε σε γαλλικό έδαφος την επιλογή ανθρώπων που η Βρετανία θέλει ή δεν θέλει. Είναι στο χέρι της Βρετανίας να κάνει αυτή τη δουλειά», τόνισε. Κατάργηση των συμφωνιών του Λε Τουκέ, σημαίνει ντε φάκτο μετατόπιση των συνόρων στη νότια Αγγλία. [SID:10591833]

 ??  ?? Ο πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται να θέλει τα γαλλικά ως γλώσσα εργασίας για το Brexit, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι επιμένει σε ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ο πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται να θέλει τα γαλλικά ως γλώσσα εργασίας για το Brexit, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι επιμένει σε ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece