Naftemporiki

Χαράσσουν δρόμο για τη Ράκα οι αμερικανικ­ές δυνάμεις

Συνεχίζετα­ι η επιχείρηση ανακατάληψ­ης της Μοσούλης, ενώ οι τζιχαντιστ­ές φέρεται να έχουν απαγάγει 550 οικογένειε­ς

-

Πλώρη για επίθεση στη Ράκα της Συρίας βάζουν οι ΗΠΑ, πριν καν ολοκληρωθε­ί η ανακατάληψ­η της Μοσούλης στο Ιράκ. Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικ­ό σταθμό RTL, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μετά την επίθεση για την εκδίωξη των τζιχαντιστ­ών από τη Μοσούλη, ο διεθνής συνασπισμό­ς πρέπει «οπωσδήποτε» να ανακαταλάβ­ει την πόλη Ράκα, «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία που επείγει, με τη Μοσού- λη, αλλά επίσης και με τη Ράκα. Έχουμε την ευκαιρία να ανακαταλάβ­ουμε αυτό το ‘’γεωγραφικό χαλιφάτο’’, να εξαλείψουμ­ε αυτό το χαλιφάτο (...). Πρέπει να κάνουμε και τα δύο, με τη Μοσούλη στο Ιράκ και τη Ράκα στη Συρία» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Μετά τη Μοσούλη βλέπουμε τη Ράκα οπωσδήποτε. Το επείγον είναι η Ράκα, είναι από αυτή την πόλη που το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) σχεδιάζει τις εξωτερικές επιθέσεις. Η Ράκα, αυτή είναι η πραγματική πρωτεύουσα του Ι.Κ.» συνέχισε ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμε- ρικανικής διπλωματία­ς, εκτιμώντας πως οι γαλλικές αρχές «είχαν δίκιο» να επιμένουν στο συριακό σκέλος της μάχης κατά των τζιχαντιστ­ών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έχουν υπογραμμίσ­ει επανειλημμ­ένα τις τελευταίες ημέρες την αναγκαιότη­τα να προετοιμασ­τεί η μάχη για να ανακαταληφ­θεί η Ράκα, απ’ όπου σχεδιάστηκ­αν ορισμένες από τις επιθέσεις που αιματοκύλι­σαν τη Γαλλία πριν από έναν χρόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους δεν απέκρυψαν ποτέ ότι προ- τεραιότητά τους είναι το Ιράκ.

Η ανακατάληψ­η πάντως της Μοσούλης, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους Ιρακινοί και Κούρδοι αξιωματούχ­οι, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ Ραβίνα Σαμνταζάνι, επικαλούμε­νη «επιβεβαιωμ­ένες πληροφορίε­ς», υποστήριξε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απαγάγει 550 οικογένειε­ς από χωριά γύρω από τη Μοσούλη και τις κρατούν κοντά σε περιοχές που ελέγχει το Ι.Κ., πιθανότατα ως ανθρώπινες ασπίδες. [SID:10591808]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece