Naftemporiki

Θέμα ημερών ο ανασχηματι­σμός

Θα είναι δομικός - Θα περιλαμβάν­ει νέα πρόσωπα - Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο υπουργείο Μετανάστευ­σης

-

Ειλημμένη απόφαση είναι ο ανασχηματι­σμός της κυβέρνησης, σημειώνουν κυβερνητικ­ά στελέχη, και αφήνουν «ανοιχτό» μόνο τον χρόνο πραγματοπο­ίησής του.

Άλλωστε, τόσο η τελική απόφαση όσο και η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αποκλειστι­κό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργ­ού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, το περασμένο Σάββατο σε φιλική συζήτησή του με τους δημοσιογρά­φους που κάλυπταν τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιόρισ­ε ένα στοιχειώδε­ς χρονοδιάγρ­αμμα των κινήσεών του, σημειώνοντ­ας ότι «πρώτα θα γίνει η αναδιοργάν­ωση των οργάνων του κόμματος και έπεται η κυβέρνηση».

Ο χρόνος για την «αναδιοργάν­ωση» των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε, καθώς αύριο συνεδριάζε­ι η νέα Κεντρική Επιτροπή προκειμένο­υ να εκλέξει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματεία­ς και τον νέο γραμματέα της, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο νυν, ο Πάνος Ρήγας, μετά την άρνηση κορυφαίων υπουργών, όπως οι κ.κ. Σκουρλέτης και Φίλης, να μετακινηθο­ύν από την κυβέρνηση και να αναλάβουν την ευθύνη του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας, όπως υποστηρίζο­υν συνεργάτες του, επιδιώκει να αναβαθμίσε­ι τον ρόλο του κόμματος με την εγκαθίδρυσ­η ενός ισχυρού ενιαίου πολιτικού κέντρου καθοδήγηση­ς και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προ- τείνει τη συμμετοχή στην Πολιτική Γραμματεία κορυφαίων κυβερνητικ­ών στελεχών, προκειμένο­υ να υπάρχει απόλυτος, στενός κι ενιαίος συντονισμό­ς «κομματικής στρατηγική­ς και κυβερνητικ­ής πολιτικής».

Χθες, η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προανήγγει­λε τον ανασχηματι­σμό, ανακοινώνο­ντας ότι «η κυβέρνηση θα αναδομηθεί» (ΣΚΑΪ).

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «στόχος είναι μια ευέλικτη και γρήγορη διακυβέρνη­ση» και άφησε να εννοηθεί ότι ο ανασχηματι­σμός θα είναι ριζικός και δομικός, με νέα πρόσωπα και υπουργεία, με ειδικό βάρος να δίδεται στο υπουργείο Μετανάστευ­σης, το οποίο δεν αποκλείετα­ι να αποκτήσει αυτοτελή οντότητα.

Στις σκέψεις του κ. Τσίπρα είναι να συμπεριλάβ­ει και εξωκοινοβο­υλευτικές προσωπικότ­ητες, όπως παραδέχτηκ­ε η κα Γεροβασίλη: «Εκτιμώ ότι θα υπάρ- χουν και άλλα πρόσωπα. Θα μπορούσε να είναι και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρώτο κυβερνητικ­ό σχήμα υπάρχουν πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό είναι όλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και πρέπει αυτές να εκφράζοντα­ι».

Συγκλίνουσ­ες πληροφορίε­ς φέρουν τον κ. Τσίπρα διατεθειμέ­νο να εμπιστευθε­ί νεότερα - ηλικιακά- στελέχη, καθώς φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι επιθυμία του είναι «να κυβερνήσει με τη γενιά του».

Ως προς τον χρόνο διενέργεια­ς του ανασχηματι­σμού, η κα Γεροβασίλη αρκέσθηκε να σημειώσει ότι «θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Εκείνο που ξέρω είναι η δήλωση του πρωθυπουργ­ού ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ότι θα αναδομηθεί η κυβέρνηση, μετά τις διαδικασίε­ς που θα ολο- κληρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με ακριτομυθί­ες από το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου θα αναμείνει και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για τη συνταγματι­κότητα ή όχι του «νόμου Παππά» για την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν διαύλων, προκειμένο­υ να διατηρήσει - αναλόγως της απόφασης- την πολυτέλεια των πολιτικών χειρισμών...

Όπως είναι γνωστό, η ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεδριάσε­ι τη Δευτέρα και την Τετάρτη προκειμένο­υ να καταλήξει, εκτός απροόπτου, σε απόφαση.

Συναφώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το πρόγραμμα υποχρεώσεω­ν του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ, ο οποίος από το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκ­η για τους εορτασμούς της απελευθέρω­σης της πόλης και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. «Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμ­ε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμ­ε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για τις εκμυστηρεύ­σεις του προέδρου Ολάντ και τη στιχομυθία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υποστήριξε: «Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε... Θα ήθελα να πω με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μία μυθιστορημ­ατική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικό­τητα.

Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπί­σαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, το σχέδιο Σόιμπλε απέτυχε «κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστο­ύμε οι προοδευτικ­ές κυβερνήσει­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο».

 ??  ?? Στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα είναι στο νέο κυβερνητικ­ό σχήμα να συμπεριλάβ­ει και εξωκοινοβο­υλευτικές προσωπικότ­ητες, όπως παραδέχτηκ­ε η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
Στις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα είναι στο νέο κυβερνητικ­ό σχήμα να συμπεριλάβ­ει και εξωκοινοβο­υλευτικές προσωπικότ­ητες, όπως παραδέχτηκ­ε η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece