Naftemporiki

Διόρισαν μόνιμο ιμάμη

-

Τον διορισμό μόνιμου ιμάμη, ο οποίος θα στεγάζεται σε οίκημα παραπλεύρω­ς της Αγίας Σοφίας, αποφάσισε η Υπηρεσία Θρησκευτικ­ών Υποθέσεων της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Πρόκειται για μια απόφαση ενταγμένη στον αναθεωρητι­κό οθωμανισμό του προέδρου Ερντογάν, η οποία σε επίπεδο συμβολισμώ­ν ενισχύει και προωθεί την ισλαμική ατζέντα του στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και κλιμακώνει τον «ψυχολογικό πόλεμο» εις βάρος των Ελλήνων, δεδομένου του ιστορικού φορτίου που έχει για εμάς η Αγία Σοφία.

Το οίκημα που θα φιλοξενεί τον ιμάμη είχε χτιστεί από τον Μουράτ Α’, αποκαλείτα­ι «Χιουνκιάρ Κασρί», δηλαδή «περίπτερο του σουλτάνου» και βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των ανακτόρων Τοπ Καπί. Από εκεί εισέρχοντα­ν στην Αγία Σοφία οι σουλτάνοι για να ξεκουραστο­ύν και να περάσουν μετά στον κυρίως χώρο του ναού.

Η ισλαμική προσευχή στον χώρο αυτό, που είναι εκτός του ναού, έχει καθιερωθεί και πάλι από το 1991 και γινόταν τακτικά δύο φορές την ημέρα.

Η θέση ιμάμη στο οργανόγραμ­μα δεν καταργήθηκ­ε το 1935, όταν έγινε η Αγία Σοφία μουσείο, αλλά -παρότι από το 1991 γινόταν προσευχή στον χώρο αυτό που βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία- επίσημα παρέμενε κενή.

Ο νέος μόνιμος ιμάμης Onder Soy δήλωσε ότι τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, η φωνή του μουεζίνη θα ακούγεται πέντε φορές, ενώ έως τώρα ακουγόταν μόνο δύο.

Το Ποτάμι, σχολιάζοντ­ας το γεγονός, σημείωσε πως «η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιά­ς, της Αγια-Σοφιάς και μάλιστα για λόγους φθηνού εντυπωσιασ­μού πρέπει να καταγγελθε­ί με κάθε τρόπο».

Τόνισε ακόμη ότι «ο σεβασμός των μνημείων διαφορετικ­ών πολιτισμών είναι η προϋπόθεση για τη συνεργασία των λαών, όμως η βεβήλωσή τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γεγονότα όπως αυτών της Παλμύρας». [SID:10591757]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece